Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank


Bön buddhista gyakorlás
Jakab Katalin bön/buddhista tanító vezetésével 2015
helyszín/A Tan kauja Buddhista Főiskola
IX. Budapest, Börzsöny u. 11.

 

A Jungdrung Bön (Örökkévaló Bön) volt a spirituális megszabadulás első teljes útja Tibetben. Buddha Tonpa Senrabbal kezdődött a története a szóbeli hagyomány szerint tizenhétezer évvel ezelőtt.

A régi tanításokat szerzetesek és világi jógik egyaránt széles körben alkalmazzák, s a huszadik században is voltak olyan Bön mesterek, akik elérték a "szivárványtestet". Ez a Dzogcsen-hagyományban a teljes megvalósítás jele, amikor a nagy megvalósítást elért gyakorló szabadon bocsátja a testet alkotó öt durva elemet. Ekkor az elemek a lényegiségükbe olvadnak, ami nem más, mint tiszta elemi fény. E folyamat alatt a test anyagisága szétoszlik a sokszínű fény játékában, ezért hívják szivárványtestnek.

A Gese Tenzin Wangyal Rinpócse által a bön buddhista hagyományok autentikus fenntartásáért létrehozott Ligmincha International magyar csoportja lehetőséget biztosít mindenki kedves érdeklődő számára, hogy a következő gyakorlatokat tapasztalt vezető irányításával sajátítsa el.


Kilenc Tisztító Légzés

A Kilenc Tisztító Légzés célja a három fő csatorna megnyitása és tisztítása, valamint a tudat és a test ellazítása. Ezt a rövid gyakorlatot hasznos bármilyen meditációs gyakorlatot megelőzően elvégezni, de nagyon hatékony reggel felébredés után és este lefekvés előtt is.

Cá Lung gyakorlat (tibeti jóga)
A Cá Lung gyakorlat célja az öt csakra megtisztítása és megnyitása. A gyakorlat nem nehéz, de helyesen kell végezni, megfelelően használva a testtartásban és a légzésben megjelenő szeleket. Bár könnyű elsajátítani a fizikai mozgásokat, sokkal hasznosabb megismerni, hogy miért végezzük azokat, így a megértés alkalmazható lesz más gyakorlatoknál is.


Öt harcos szótag (a hang gyógyító ereje)
Mikor zengetjük a szent szótagokat és mantrákat, spirituális gyakorlók, gyógyítók és világi követők képesek megtisztítani és harmóniába kerülni a fizikai, érzelmi, pszichológiai és spirituális dimenziókkal. A tudat irányítja, a légzés végzi a gyakorlatot a finom csatornákon keresztül, így a hang ereje megnyitja azt a képességünket, hogy meggyógyítsuk a betegségeket és feloldjuk az energiaszintünkön jelentkező zavarokat.


Benső menedék
„Három verset írtam a benső menedékről tanítványaimnak, tanításként és bátorításként, hogy tiszteljék és becsüljék az átlagos testet, beszédet és tudatot, mely kaput nyit a bennünk rejlő pozitív minőségek felfedezéséhez. Az első vers a test, a második a beszéd, a harmadik a tudat menedékéről szól.

Elismerjük a fájdalomtestet, fájdalombeszédet és fájdalomtudatot, ezután engedjük, hogy a nyugalomban, a csendességben és a terességben időzzenek. Így természetes módon oszlanak el, és szabadulunk meg tőlük. Ennek köszönhetően felfedezzük a test, beszéd és tudat megvilágosodott, vagyis szakrális dimenzióját. Ezeket a szakrális dimenziókat ismerjük meg az ürességtestben, a fénytestben és a nagy gyönyörűségtestben." Tenzin Wangyal Rinpócse: A fényességes tudat felébresztése  (51.o.)
Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

információ/ 36 30 592 6176
ligmincha.mo@gmail.com
www.ligmincha.hu
www.facebook.com/ligmincha.hungary

Webgalamb