Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

A tibeti jóga és belső tűz gyakorlása Magyarországon

A tibeti jógában fizikai testgyakorlatokat, légzésgyakorlatokat és tudati módszereket alkalmaznak ,melyben az emberi testben lévő központi tudati energiatengelyre és az öt energiakerékre koncentrálnak, hogy a felfelé és lefelé áramló energiákat, szeleket melyek a kettőséget táplálják és zavarodottan áramolnak az emberben, belső bölcsesség légzéssé alakítsák. Így ezeket a  belső áramlatokat a jóga gyakorlók egyre inkább a mindent magába foglaló örömként, világosságként és térként tapasztalják. Ennek a gyakorlatnak a legfontosabb eleme a belső tűz tantrikus jógája mely minden tibeti hagyomány lényegi gyakorlata. A híres Naropa Hat Jógájának alap gyakorlata és erre épül a többi megvilágosodást segítő jógagyakorlat is.

Belsohogyonyoreszineboritoweb.jpg

LÁMA THUBTEN JESE A BELSŐ TŰZ GYÖNYÖRE  (Bódhiszattva Kiadó Sambhala Fordítóműhely 2011)

A belső tűz egy nagyon speciális és megkülönböztetett tantrikus technika. Ahogy már korábban is beszéltem róla, a régi idők lámái közül néhányan azt mondták, a kifejlesztő szakasz meditációi nem feltétlenül szükségszerűek, és kizárólag a világi realizációk elérésére alkalmasak. Bizonyos értelemben igazuk van. Természetesen csak viccelek, nincsen igazuk. De azért szeretném, ha tudnátok, mit is gondolok róla. Szerintem a beteljesítő szakasz belső tűz gyakorlata olyan, mintha egy rakétát lőnénk fel nyílegyenesen az égbe. Ez a meditáció csak a lényegre összpontosít. A kifejlesztő szakasz ehhez képest pedig olyan, mint az álmodozás.
Már korábban is említettem, a beteljesítő szakasz gyakorlatai sikerének kulcsa a belső tűzben rejlik. Ez a legtökéletesebb módszer, hogy öntudatára ébresszük a nagyon finom tudatunkat, melynek funkciója a nem-kettős bölcsesség teljességének megértése. A belső tűz meditáció legfőbb célja és abszolút eredménye, nem más, mint a beteljesítő szakasz spontánszületett nagyszerű gyönyörteljes bölcsességének tapasztalása.

Dzse Congkhapa így mondja: A belső tűz gyakorlása által könnyedén beterelheted a finom-szeleket a központi csatornába, és könnyen kifejlesztheted a négy gyönyört. Majd ebből a tapasztalásból kiindulva meditálhatsz a tisztafényen és az illuzórikus testen. A finom-szelek beterelése a központi csatornába, és a gyönyör négy szintjének kifejlesztése mind-mind a belső tűz meditáción alapulnak.

A spontánszületett bölcsesség-mahamudrát a négy gyönyör szüli. A négy gyönyör pedig a belső tűz meditáció gyümölcse. A belső tűz sikere viszont azon múlik, hogy belépnek-e a finom-szelek a központi csatornába. A teljes és tökéletes megvilágosodást e csodálatos tantrikus módszerek nélkül nem lehetne elérni.

Kum Nye jóga

koenyvek_tarthang_tulku_dinamikus_nyugalom.jpg

Tarthang Tulku
Dinamikus nyigalom

A kum-nye jóga az egyedüli olyan tibeti jóga ami nem igényel beavatást, átadást, meghatalmazást és vallásos hozzáállást. A teljes rendszert úgy állította össze Tarthang Tulku Rinpocse tibeti jóga és meditációs mester, hogy a jóga és meditáció lényegét a nyugati érdeklődők egyszerűen, rituális vallásosság nélkül sajátítsák el. A kum nye jóga gyakorlója mesterkéltség nélkül, az önbeavatás által tapasztalhatja meg saját testének, légzésének és tudatának örömteli természetét. A kum-nye jóga rávezeti a gyakorlót a tibeti tantrikus hagyomány „Nagy Teljességének” meg tapasztalására. A kum-nye jóga további előnye, hogy idősek számára is jól alkalmazható, mert fizikai gyakorlatait a kevésbé hajlékonyak is végretudják hajtani.

Kum Nye jóga gyakorlás a Sambhala Tibet Központban minden hétfőn és szerdán 19.15-től és minden pénteken 08.00-tól.
www.kumnyejoga.hu

A jóga csoportokról és időpontokról az alábbi weblapon található még információ:
www.tibetijoga.hu

Jantra jóga

A tibeti jóga és belső tűz gyakorlata nem csak Naropa új átadási iskoláiban létezett, mint a kagyuban, szakjaban, gelugban amelyek egyébként a XI. századtól jelent meg Tibetben. A belső tűz gyakorlata már létezett a régi tibeti hagyomány, az úgynevezett nyingma dzogcsen átadási vonalában is, amely Guru Rinpocsének köszönhetően került Tibetbe a VII. században. Napjainkban ez a hagyomány széles körben tanítja a belső tűz sajátos tradíciójának gyakorlatát mely nem igényel előzetes istenség meditációt és előkészítőket. Ez az átadás mely Mahasziddha Humkarától származik és Guru Rinpocsén majd Vajrocsanán keresztül hagyományozodott a tibeti jógikra, ma is hozzáférhető Namkhai Norbu Rinpocse felhatalmazott jantra jóga tanítóinál.

Írott hagyománya Vairócsana, a híres fordító és dzogcsen mester VIII . századi gyökérszövegére támaszkodik, ami a legrégebbi tibeti jóga szöveg, és amelynek címe: A Nap és a Hold Egyesítése. Az alapszöveget Namkhai Norbu Rinpocse részletes magyarázatokkal látta el és a gyakorlatrendszert a 70-es évek elejétől adta át nyugati tanítványainak.

A kezdő jóga órákon való részvétel feltétele az alap jantra jóga tanfolyam elvégzése mely az alábbi gyakorlatokat tartalmazza:
Az ízületek ellazítása
Amely megszünteti a békés nyugvás (tib. sine) akadályait.
A pránát tisztító nyolc mozgás
Amely megszünteti az átható belátás (tib. lhagtong) akadályait, különösen a tompaságot, izgatottságot és szétszórtságot szünteti meg.
A csatornák kontrollálása
Amely feloldja az érzékszervek blokkjait.
A ritmikus légzés elsajátítása
Amely kifejleszti a belső tüzet elősegítő vázalégzést.

Yantra YogaA Jantra jóga könyv magyar kiadása a közeljövőben várható.

A Jantra jóga Magyarországon Somogyvári Zsolttól, Namkahi Norbu Rinpocse által felhatalmazott jóga oktatótól sajátítható el. Az alaptanfolyamra jelentkezni az alábbi email címen lehet: jantrajoga@gmail.com

Az alaptanfolyamot elvégzetteknek kezdő jantra jóga gyakorlás  A Tan Kapuja Buddhista Fõiskolán (1098 Bp., Börzsöny utca 11.) minden szerdán 18.00-20.00
www.dzogchen.hu

 

Cá Lung jóga

tenzinwangyal-a-szakralis-test.jpgA szakrális test felébresztése
A légzés és mozgás tibeti jógája

A légzés ereje egészségünk megőrzésének fontos eszköze. Legújabb könyvében a buddhista tanító, Tenzin Wangyal Rinpócse ősi tibeti légzés- és mozgásgyakorlatokat mutat be. Világosan, könnyen érthető nyelven írja le a két erőteljes meditáció, a Kilenc Tisztító Légzés és a Cá Lung-gyakorlat elméletét és gyakorlatát. A könyvben és a hozzá tartozó, magyar nyelvű DVD-n bemutatott ősi módszerek energiaközpontjaink megtisztítására és megnyitására összpontosítanak, ezáltal segítenek újra felfedezni magunkban az olyan természetes emberi érzéseket, mint a szeretet, az együttérzés, az öröm vagy a lelki egyensúly. A gyakorlatok során egy adott mozgássort végezve egyszerre élesítjük tudatunkat és irányítjuk légzésünket, melynek hatására felfedezzük belső bölcsességünket és kibontakoztathatjuk képességeinket. A hazai kiadáshoz készült magyar nyelvű DVD-n a tanító instrukcióit Balogh Béla tolmácsolásában hallhatjuk.

A cá-lung jóga, Tenzin Wangyal Rinpocse tibeti bön buddhista dzogcsen mester, anya-tantra rendszeréhez tartozik. Öt fő test, légző és összpontosító gyakorlata az Öt elem és az Öt csakra működésének kiegyensúlyozását és támogatását célozza tantrikus módszerekkel, hozzásegítve a gyakorlót a nem-kettősség, a tudat természete tapasztalatához és a jó egészséghez. A gyakorlatok így megszüntetik az öt életenergia-prána külső, belső és titkos zavarait. A gyakorlatok elsajátítása és rendszeres művelése kifejleszti a tantra lényegét, hogy az összes tapasztalást gyönyörré alakítsuk át, miközben a nem-kettős tudatosságban tartózkodunk.


Vadzsratánc

A dzogcsen tanításokban a hang és a mozgás nagy fontossággal bír, mert e kettő révén tudjuk lényünket az elmélyedés állapotába oldani. A Vadzsratánc alapos ismerete révén a gyakorló képessé válik teste, beszéde és tudata állapotának egyesítésére az elmélyedés állapotával. A dzogcsen gyakorlója számára az egyesültségnek ez az állapota a legfõbb cél.

A Vadzsratánc egy talajon elhelyezett színes mandalán történik, mely az egyént és azt a kiterjedést jelképezi, amelyben él. E mozgás közben végzett meditáció révén kiegyensúlyozódnak az energiák, és a gyakorló a teljes elengedettség állapotába jut. Ezt a gyakorlatrendszert Chögyal Namkhai Norbu Rinpocse az 1990-es évektõl kezdve tanítja.

A Vadzsratánc teljes rendszerének gyakorlásába való bekapcsolódás feltétele az átadáson, valamint egy Rinpocse által adott tanításon való részvétel. Átadás nélkül csak A Szamantabhadra Hat Tere nevû tánc az, amelyen részt lehet venni.

Három táncot lehet gyakorolni a közösségi vadzsra tánc tünben:
OM Á HUM tánca
VADZSRA DAL tánca
Szamantabhadra Hat Tere

A gyakorlatok helyszíne Fénylő:
1098 Budapest, Börzsöny utca 11.
csütörtök
16:00-16:45  Vadzsratánc: OM Ā HŪM tánca (aula)
16:45-17:30  Vadzsratánc: Tun (aula)
18:00-20:00  Kezdő Jantra jóga (hátsó dharma)
péntek
15:00-16:00 Vadzsratánc: OM Ā HŪM irregulár tánca (aula)
16:00-18:00 Vadzsratánc: Tun (aula)

A vadzsratánc csoportokról és időpontokról az alábbi weblapon található még információ:

dzogchen.hu
www.the-dance-of-the-vajra.org/en/

 

Webgalamb