Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Zűrös könyvvásár: a díszvendég Kínára záporoznak a kritikák

2009 október 13. /MTI/Gazdasági Rádió/Eastinfo/TibetPress

Kereken 100 országból, köztük Magyarországról érkezett, több mint 7300 kiállító részvételével este megnyílt az idei frankfurti nemzetközi könyvvásár, amelynek idei díszvendége a heves tiltakozások ellenére is Kína. Az ázsiai ország meghívását a kiállítást megnyitó beszédében ugyanakkor Angela Merkel német kancellár is védelmébe vette.

Kína díszvendégként történő meghívásáért a szervezőket még a megnyitó napján is heves bírálatok érték. A bírálók mindenekelőtt az ellenzéki írók, illetve költők üldözését és a műveikkel szembeni cenzúrát rótták fel. A német kancellár ezzel szemben arra szólította fel a látogatókat, hogy kíváncsisággal fogadják Kína részvételét, ami azonban szavai szerint nem nélkülözheti a kritikus kérdéseket. A frankfurti könyvvásár kiváló lehetőséget nyújt az ázsiai ország bemutatkozására - fogalmazott Merkel, aki ennek kapcsán előítélet nélküli, de kritikus megközelítést sürgetett.

A vásár igazgatója, Jürgen Boss a meghívás kapcsán azt hangoztatta: "Mi magunk is elítéljük az emberi jogsértéseket, továbbá a vélemény- és sajtószabadság megsértését Kínában. Kínát lehet csodálni, lehet bírálni, nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni" - hangoztatta az igazgató, aki a meghívás kapcsán úgy vélte: változást csakis közeledéssel, illetve párbeszéddel lehet elérni. És figyelmeztetett arra is, hogy a könyvvásár nem az ENSZ, annak témája kizárólag az irodalom.

A világ legtekintélyesebb könyves seregszemléjére - amely immár a 6. a frankfurti könyvvásárok sorában - mintegy 1000 külföldi és hazai szerzőt várnak a Majna-parti városba, köztük az irodalmi Nobel-díjas török Orhan Pamukot és a német Günter Grasst, aki a vásáron ünnepli 82. születésnapját.

A vásár középpontjában a szerzők és legújabb könyveik hagyományos bemutatkozása mellett változatlanul a könyvvilág digitalizálása áll. Jürgen Boos igazgató ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy szerte a világon folytatódik az "elektronikus könyvek" térhódítása, ami eddig elsősorban az angolszász országokra volt jellemző. Az igazgató ugyanakkor elismerte, hogy nemzetközi gazdasági válság a frankfurti könyvvásárra is rányomta bélyegét, amit jelez, hogy mind a kiállítók száma, mint a könyvvásárhoz bérelt alapterület nagysága - ha csekély mértékben is - elmarad a tavalyi mögött.

A szervezők közlése szerint idén a kiállításra kerülő kötetek száma meghaladja a 400 ezret, s közülük mintegy 125 ezret tesz ki az újonnan megjelent könyvek száma.

A legnagyobb kiállítók között van a házigazda Németország mellett Nagy-Britannia és az Egyesült Államok, valamint a díszvendég Kína, továbbá Európa keleti feléből - bár a tavalyinál kisebb számban - Oroszország, Bulgária és Ukrajna.

A frankfurti könyvvásár utolsó napján adják át - immár hagyományosan - a német könyvszakma békedíját. A német alkotmányozás bölcsőjének számító Paulskirchében rendezendő "békeünnepség" tavalyi kitüntetettje Anselm Kiefer német születésű, de Franciaországban élő és alkotó festő, illetve szobrász volt.

A békedíjnak eddig két magyar kitüntetettje is volt, mégpedig 1991-ben Konrád György, 2004-ben pedig Esterházy Péter.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb