Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Zanglában dolgozik már a kolostort mentő magyar expedíció

2008. augusztus 18./hétfő/MTI/TibetPress

Már a zanglai kolostor mentésén dolgozik a hat tagú magyar expedíció, ott, ahol Kőrösi Csoma Sándor(1784-1842) híres magyar Kelet-kutató 16 hónapot töltött nyugat-tibeti (India) tartózkodása idején. A mentési história öt évre nyúlik vissza - mondta az MTI-nek Jelen János, az Angkor Alapítvány elnöke. Akkor kereste meg őt Irimiás Balázs, a műszaki egyetem építészhallgatója, aki műemlékvédelemből kívánta a szakdolgozatát megírni, és ezért be akart kapcsolódni az alapítvány munkájába.

Tervezett is egy olyan, a helyi organikus anyagokat megőrző épületet Kambodzsában, amely a nemzetközi alapítvány székhelye lett volna. Figyelembe vette a szél mozgását, a fényt, az esőt, a hangot, amelyet lamellákkal terelt, az épület köré vizet tervezett a hűtés miatt - egy szóval XXI. századi ház lett volna. Irimiás Balázs később Tokióban a Waseda egyetemen kapcsolódott be a doktorandusz képzésbe.

Ami az Angkor Alapítványt illeti oktatással, képzéssel, kutatással, műemlékvédelemmel foglalkozik. Jelen János az alapítvány vezetése mellett tanít az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Buddhista Főiskolán.

Jelen és tanítványai kiderítették, hogy szoros kapcsolat volt az egymástól 5000 kilométer távolságra levő tibeti és angkori birodalom között. Tibetben a X.-XII. században sok kolostort fölégettek, és a menekülő szerzetesek közül sok százat befogadott az Angkor birodalom, mert a király buddhista volt. Az odamenekült szerzetesek pedig megismertették a befogadóval a buddhizmus tibeti irányzatát.

A zanglai kolostor megmentése érdekében az alapítvány csak úgy vállalta a közreműködést, ha a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) kiváló műemlékes szakembereivel bekapcsolódik a munkálatokba annál is inkább, mert a nemzeti önazonosságtudat egyik kiemelt helyéről van szó. Évente nagyon sok, a világ különböző részein élő magyar keresi föl azokat a helyeket, amelyeken Kőrösi Csoma végigment, így elzarándokol a zanglai kolostorhoz is.

Virágos Gábor, a KÖSZ új vezetője igen fölvilágosult módon kezeli a kolostor ügyét - mondta Jelen János, s ennek köszönhetően együttműködési szerződést kötött a KÖSZ és az Angkor Alapítvány. Így csatlakozott a kolostormentő csapathoz Olosz Emese, a KÖSZ statikus mérnöke.

Sikerült bevonni a munkálatokba a Kitchen Budapest, a KIBU kreatív, fiatal csapatát is. Készítettek egy imamalmot, amelyet biciklidinamó keltette áram működtet. Az imamalmot a Tan Kapuja buddhista egyház emberei is megvizsgálják a tibetológusok mellett, s megmondják, hogy be lehet-e tenni ezt a készüléket a fölújított kolostorba, s egyáltalán, mire lehet majd az épületet fölhasználni.

Az Angkor Alapítvány összefogja, koordinálja a fölújítási munkát, önkénteseket toboroz, magánszemélyek adományait gyűjti építőanyagok vásárlására. A most Zanglában dolgozó expedíció ugyanis a saját költségén utazott el - tette hozzá Jelen János.

Mintegy 6,5 millió forintból a legszükségesebbeket, a födémcserét, a tetőjavítást el lehetne végezni a szakemberek útiköltségével együtt. A szaktárca ígért erre pénzt, de az még nem érkezett meg a KÖSZ-höz. A javítással pedig nem lehetett várni, mert az esős évszak beköszönte előtt csak augusztus és szeptember alkalmas az építkezésre - mondta el az MTI-nek Siklódi Csilla régész, a Csoma-projekt felelőse a KÖSZ-ben.

A projektvezető fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Nagy Olga - aki szintén építészhallgató Tokióban - szerepe óriási Zanglában, tájékozódik, s tervet készít a kolostor hosszantartó hasznosításáról, mert csak akkor lehet bármit is csinálni a kolostorban, ha a helyiek is részt vesznek benne, és így létrejön a kapcsolat a két kultúra között.

A hely földbirtokos, akit királyként tisztelnek, támogatja a magyarok ügyét. A kolostor az ő tulajdonában van, s mestereket ad és autentikus építőanyagot szerez az építkezéshez, mert átlátta, hogy a helyrehozott kolostorral a turizmus növekedni fog Zanglában, s máris nekilátott egy szálloda építéséhez a faluban - mondta el Siklódi Csilla.

A KÖSZ szakembereiről megjegyezte, hogy kiváló munkát végeznek a világban, őket dicséri Törökországban, Rodostóban (Tekirdag) a II. Rákóczi Ferenc emlékház renoválása.
Orbán Györgyi


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb