Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

XVI. Benedek Pápa a tibeti párbeszédre szólított fel

2008. március 19./The Associated Press/TibetPress

Vatikán: XVI. Benedek Pápa szerdán párbeszédre és toleranciára szólított fel a kínaiak és tibetiek között, kifejezve a tibeti erőszak felett érzett „szomorúságát és fájdalmát”.
Heti vatikáni audienciája alkalmával a pápa figyelmeztetett, hogy „erőszakkal nem oldanak meg problémákat, csak még jobban elmélyítik azokat” és a múlt heti demonstrációk után békés megoldásért imádkozott. A nyugtalanság a kínai rezsim elmúlt két évtizedbeli leghatározottabb elutasítását jelentette.
„Szívem…szomorúsággal és fájdalommal telik meg e sok ember szenvedése miatt,” – mondta a pápa hívők egy tömegének, imádkozva, hogy Isten „megadja a bátorságot mindenkinek, hogy a párbeszéd és a dialógus útját válasszák”.
Ez volt az első alkalom, hogy Benedek Pápa állást foglalt a tibeti zavargásokkal kapcsolatban, amióta az erőszak kirobbant a régióban a múlt héten.
A fővárosban, Lhászában kormányellenes tüntetések a kínai hatóságok brutális fellépésébe torkollottak, míg a villongások és tüntetések jelentős tibeti populáció részvételével átterjedtek a szomszédos tartományokba.

Peking állítása szerint a tüntetők 16 embert öltek meg. A Dalai Láma Indiában székelő emigráns kormánya szerint 80 tibeti vesztette életét, ezen állítást Kína tagadja.
Tibet kérdésének felkarolásával kényes lépést tett, hiszen ő volt az, aki eddigi pápasága jelentős részében sokat javított a Kínával való gyakran feszült viszonyon.
Továbbá szeretné felújítani a diplomáciai kapcsolatokat a Vatikán és Peking között, amely még 1951-ben, a kommunisták hatalomra kerülésével szakadt meg.
Benedek Pápa 2006-ban találkozott a Dalai Lámával, amelyet a Vatikán személyes látogatásként aposztrofált, melynek középpontjában vallási kérdéseket álltak.
De nem jött létre találkozó a Nobel-békedíjas buddhista vallási vezető tavaly decemberi olaszországi látogatása alkalmával, amikor a Szentszék párbeszédre emelkedett Pekinggel.
Tavaly, Benedek Pápa különleges levelet küldött a kínai katolikus közösségnek, így dicsérve az ottani háttérbe szorított egyházat, egyben sürgetetve a híveket a nemzet által támogatott egyház követőivel való megbékélésre.
Kínaiak milliói tartoznak nem-hivatalos közösségekhez, melyek hűek a pápához, néha akár a zaklatások kockázatát is magukra vállalva.
A kínai katolikus klérus tagjait esetenként akár be is börtönzik, s az istentiszteletek csak az állam által ellenőrzött templomokban engedélyezettek, amelyek saját püspökeiket szembeállítják a Vatikánnal.
De tavaly Kína államilag irányított egyháza egy Vatikán által is magasan elismert vallási vezetőt szentelt fel Peking püspökévé, egy olyan lépést téve, mely a kínai kormány és a Szentszék közötti enyhülést sugallja, mely továbbra is kitart amellett, hogy csakis a pápa szentelhet fel bíborosokat.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb