Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

WikiLeaks/Ausztrália/Kína - hogyan legyen az ember kemény a bankárával?

2010. december 6./MTI/Kárpátinfo.net/TibetPress

Ausztrália Kínához fűződő kapcsolatai szilárdak - hangoztatta Kevin Rudd ausztrál külügyminiszter hétfőn. Rudd azután nyilatkozott a sajtónak, hogy a WikiLeaks kiszivárogtatta: korábban, még kormányfőként azt tanácsolta az Egyesült Államoknak, hogy erő felvonultatására is szüksége lehet, ha Kínát nem sikerülne hathatósan integrálni a nemzetközi közösségbe.

A WikiLeaks a múlt héten a washingtoni külügyminisztériumnak küldött diplomáciai táviratok ezreit kezdte nyilvánosságra hozni, feltárva az amerikai diplomácia belső működését. Az egyik távirat Rudd és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter 2009 márciusi megbeszélésére vonatkozik.

Rudd hétfőn nem volt hajlandó megerősíteni a táviratban foglaltakat, de azt mondta, Canberra Pekinghez fűződő kapcsolatai nyíltak, és tükrözik azt a nézetét, miszerint nehézségek merülhetnek fel, ahogy Kína egyre nagyobb szerephez jut a világban.

A kiszivárogtatott távirat szerint a Rudd fehér házi megbeszéléseit követő ebéden Hillary Clinton egyebek közt megerősítette, Washington azt akarja, hogy Peking vállaljon nagyobb felelősséget a világgazdaság alakulásában, teremtsen nagyobb szociális biztonságot saját lakossága számára, és alakítson ki jobb szabályozási keretet a Kína által előállított termékekhez. Clinton kitért a Kína gazdasági felemelkedése által okozott kihívásokra is, s - mintegy tanácsot kérve - azt a kérdést tette fel: "Hogyan legyen az ember kemény a bankárával?"

A mandarinul állítólag folyékonyan beszélő Rudd, aki magát "brutális realistaként" jellemezte Pekinggel kapcsolatban, válaszul Kínának a nemzetközi közösségbe való hathatós bevonása mellett érvelt, s hogy engedjenek neki nagyobb felelősséget vállalni. Mindeközben azonban fel kell készülni arra is, hogy erőt mutassanak fel (vele szemben), ha minden rosszul alakulna. Rudd azt is mondta, hogy az ausztrál titkosszolgálatok nagy figyelemmel kísérik a kínai haderő korszerűsítését, s a rövidesen elkészülő ausztrál védelmi doktrína a haditengerészeti képességek fejlesztésére koncentrál Kína növekvő katonai képességeire adandó válaszul.

A továbbiakban Rudd a pekingi hatalmi viszonyokról beszélt Clintonnak, s megjegyezte, hogy a kínai vezetők Tajvannal és Tibettel összefüggésben is paranoiásan viselkednek, azzal a finom különbséggel, hogy Tajvannal kapcsolatos reakcióik ésszerűtlenek és mélyen érzelmi indíttatásúak, míg a Tibettel kapcsolatos keményvonalas politikájuk a többi nemzetiségi kisebbségnek szóló egyértelmű üzenetként szolgál.

A jelenleg külügyminiszterként szolgáló Rudd hétfőn a WikiLeaks kiszivárogtatásaival kapcsolatban azt a tanulságot vonta le, hogy az Egyesült Államoknak javítania kéne az információk biztonságán.  A politikus 2007 decemberétől 2010 júniusáig volt Ausztrália  kormányfője.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb