Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

WikiLeaks: a Jobbik feljelentést tett kémkedés miatt

2010. december 07./Barikad.hu/TibetPress

Kémkedés bűntette és feljelentés elmulasztása miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében Volner János országgyűlési képviselő.

A frakcióvezető-helyettes a Teve utcai Országos Rendőr-főkapitányság épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, a Wikileaks által kiszivárogtatott diplomáciai jelentések szerint az amerikai külügyminisztérium személyesen utasította a Magyarországon dolgozó diplomatákat illegális hírszerző tevékenység folytatására, ezen belül főként az ország nemzet- és energiabiztonsági állapotának feltérképezésére, valamint a nyílt és titkos diplomáciai egyezmények felkutatására.

Volner János elmondta, a magyar Külügyminisztériumnak már az információk nyilvánosságra hozatala előtt tudomása volt a kémkedésről - erről Tsakopulos Kounalakis amerikai nagykövet asszony előzetesen figyelmeztette Martonyi János külügyminisztert -, az illetékes nyomozati hatóságokat azonban nem értesítették erről. A magyar büntető törvénykönyv 5-15- évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionálja a szigorúan titkos minősítésű adatokkal való visszaélés bűncselekményét, a feljelentés elmulasztásának vétségéért pedig 2 év börtön szabható ki.

Volner János kifogásolta, hogy a kormány nevében Németh Zsolt külügyi államtitkár is csupán homályos utalást tett a vizsgálódások megindítására, továbbá semmilyen információval nem rendelkezünk arról, hogy bármiféle érdemi intézkedés (pl. nagykövetek és diplomaták behívatása) történt volna. A frakcióvezető-helyettes szerint a magyar diplomácia ilyen fokú erélytelensége különösen annak fényében elfogadhatatlan, hogy a közigazgatási átszervezéseknek köszönhetően Pintér Sándor belügyminiszter egyszerre rendelkezik a nyomozati (AVH) és rendőri szervek felett, így minden eszköz rendelkezésére áll a nyomozás lefolytatására.

Ennek ellenére nemhogy büntetőfeljelentés nem történt, de a külügyi tárca Washington és Budapest "gyümölcsöző együttműködéséről" adott ki nyilatkozatot, Németh Zsolt parlamenti felszólalásában pedig a kiszivárogtatókat ítélte el. A kormány tehetetlenség miatt a Jobbik kezébe vette az ügyet és a mai napon büntetőfeljelentést tett. Volner János közölte, kíváncsian várják a nyomozás eredményét, amely remélhetőleg fényt derít majd a tettesek kilétére, a biometrikus adatszerzések módjára, a magyar titkosszolgálatok érintettségére és ami talán még fontosabb: a magyar kapcsolattartók személyére.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb