Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Washington bárbeszédet sürget Kína és a Dalai Láma között

2008. április 21./hétfő/Washington/MTI/TibetPress

Tibet ügyében az jelenti az egyetlen előrevivő utat, ha érdemi párbeszéd kezdődik Kína és a Dalai Láma között - szögezte le Paula Dobriansky amerikai külügyi államtitkár a The Washington Post hétfői számában megjelent cikkében.

Kína régóta elnyomja a tibeti nép vallási, kulturális és egyéb jogait, amiről a washingtoni külügyminisztérium jelentései részletesen beszámolnak - írta a demokráciáért és globális ügyekért felelős államtitkár, a tibeti ügyek koordinátora, aki aznapra tervezett találkozót a Dalai Lámával.

A diplomata szerint a márciusban békésen kezdődött, de később erőszakossá vált tüntetések azt a csalódottságot tükrözik, hogy a tibeti ügy megoldásában nem történt előrelépés. "A Dalai Láma az egyetlen,olyan befolyással és tekintéllyel rendelkező személyiség, aki ráveheti a tibetieket, hogy lemondjanak az erőszakról" - hangsúlyozta az államtitkár.

Dobriansky szerint a valódi autonómia - a Dalai Láma nem függetlenségre törekszik - alkalmas keret lehet a tibeti kultúra és identitás megőrzésére.

Az amerikai diplomácia magas rangú tisztviselője leszögezte: a Dalai Láma megfelel azoknak az előfeltételeknek, amelyeket
Peking támasztott a párbeszéddel kapcsolatban. Nem hív fel Tibet
kiválására, nem támogatja a szeparatista megmozdulásokat, elismeri, hogy Tibet Kína része.

Dobriansky szerint a Dalai Lámával szembeni kemény pekingi retorika csak olaj a tűzre. Kínai értelmiségiek egy csoportja példátlan módon petíciót köröztet olyan kéréssel, hogy a pekingi kormány vessen véget egyoldalú propagandakampányának és kezdjen közvetlen párbeszédet a tibeti nép spirituális vezetőjével. Az államtitkár szerint a kínai vezetés már többször elszalasztotta a Dalai Lámával való közvetlen egyeztetés lehetőségét, de még nem túl késő, hogy megtegye.
    Pekingnek emellett azonnal meg kell szüntetnie a vallásukat gyakorolni, kulturális identitásukat ápolni akaró tibetiek elnyomását, továbbá el kell elengednie azokat, akiket békés tiltakozás vagy véleménynyilvánítás miatt börtönöztek be. Az államtitkár cikkében arra is felszólította Pekinget, hogy biztosítson a külföldi média és diplomaták számára akadály nélküli bejutást Tibetbe.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb