Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Washington: a muszlimokkal szembeni diszkrimináció egyre nagyobb gond Európában

2010 március 11. /MTI/Tibet Press

A muszlimokkal szembeni diszkrimináció Európában egyre nagyobb gond - állapította meg csütörtökön nyilvánosságra hozott idei emberi jogi jelentésében az amerikai külügyminisztérium.

A washingtoni jelentés rámutatott: bizonyos erős emberi jogi múlttal rendelkező országokban is feljegyeztek olyan eseteket, amikor kisebbségi csoportokat hátrányosan megkülönböztettek, és azok tagjait zaklatták.

A dokumentum kiemelte Svájcot, ahol az alkotmányt módosítva novemberben megtiltották minaretek építését, jóllehet sok politikai vezető tiltakozott, arra emlékeztetve: a tilalom ellentmond az alkotmányos alapértékeknek, és sérti az ország nemzetközi kötelezettségeit.

Az amerikai külügyminisztérium élesen bírálta, hogy Afganisztánban az ország harmadára kiterjedő fegyveres viszály miatt súlyos jogsértések történtek tavaly a polgári lakosság ellen, Irakban pedig a kormányerők önkényes gyilkosságokat hajtottak végre.

Washington szerint Afganisztánban alapvetően a civil lakosság szenvedte meg a fegyveres erőszak fokozódását. A kormány nem képes megvédeni a vidéken élő népességet és kiterjeszteni befolyását.

Irakban, ahol az amerikai haderő kivonását készítik elő, javult az általános biztonsági helyzet, de a kormányerők egyes jelentések szerint önkényes gyilkosságokat hajtottak végre 2009-ben.

A 194 országot vizsgáló külügyi emberi jogi jelentés bírálta Kína emberi jogi mérlegét is. Zaklatják azokat az ügyvédeket és aktivistákat, akiket a kormány a kommunista pártra nézve veszélyesnek tart. Emellett fokozódott az elnyomás a tibeti és ujgur kisebbségek ellen, és szorosabbra vonták az internet ellenőrzését.

Oroszország kapcsán a dokumentum kiemelte: a jogsértések száma és az erőszak mértéke drámai módon növekedett tavaly a forrongó észak-kaukázusi térségben. Sok gyilkosság történt, kínzásokról érkeztek hírek, és emberek tűntek el Csecsenföldön, Ingusföldön és Dagesztánban.

A külügyminisztérium megrótta Iránt, amiért erőszakkal elfojtotta a június elnökválasztást követő tiltakozásokat. A teheráni kormány gyenge emberi jogi mérlege tovább romlott, amikor a vitatott választás után súlyos mértékben korlátozta az egyének jogát ahhoz, hogy békés úton, szabad és tisztességes választások útján leváltsák a kormányt.

Elemzők rámutatnak: külföldi kormányok gyakran semmibe veszik az amerikai külügyi jelentés bírálatait, azt hangoztatva, hogy az Egyesült Államoknak a saját háza táján kellene kezdeni a söprögetést, vagyis a saját jogsértéseivel kellene foglalkoznia. Egyebek mellett azt kifogásolják, hogy az Obama-kormány ígérete ellenére még mindig nem zárta be a guantánamói börtöntábort, ahol vádemelés nélkül tartanak fogva terrorgyanús személyeket. Ugyancsak bírálják az afganisztáni-pakisztáni határtérségben végrehajtott, időnként civilek halálával járó rakétatámadásokat. A bírálók fő kifogásai között szerepel az is, hogy Egyesült Államokban még mindig alkalmazzák a halálbüntetést.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb