Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Vote for Tibet!

2008. szeptember 19./péntek/ICT/Frre Tibet Blog/Tibet Press

McCain vagy Obama? Az amerikai elnökválasztás során sokak számára komoly tényező lesz, hogy melyik elnökjelölt hogyan áll hozzá a Tibet-kérdéshez. Az amerikai International Campaign for Tibet megkönnyítette a Tibet szimpatizánsok dolgát, és összegezte a republikánus, és a demokrata-jelölt véleményét.

A szervezet vezetői ugyanazokat a kérdéseket küldték el John McCain-nek és Barack Obamának, az előbbi nem válaszolt, az utóbbi igen. Kezdjük vele:

Kérdés: Őszentsége a Dalai Láma folyamatosan hangoztatja, hogy nem követeli Tibet függetlenségét, hanem csak egy valós autonómiára törekszik a kínai Népköztársaságon belül. Ön egyetért ezzel?

Obama: Igen, és nagyon büszke vagyok, hogy támogathattam egy 2006-os törvényt, amely elismerte a Dalai Láma erőfeszítéseit, hogy párbeszéd útján békés megoldást találjon a kínai vezetéssel együtt a tibeti helyzetre. A Dalai Láma évek óta ismétli, hogy nem a függetlenségért harcol, csak autonómiáért, és hogy támogatja Kína területi egységét. Az, hogy Kína továbbra is „szeparatistának” bélyegzi, az szerencsétlen, és álnok tett.

Kérdés: Miért tartja fontosnak, hogy a kínai kormány és a Dalai Láma párbeszédet kezdjenek egymással?

Obama: Mert eljött az ideje, hogy ez a párbeszéd megkezdődjön, és hogy a kínai kormány visszaengedje a Dalai Lámát Tibetbe, és hogy biztosítsa, hogy Tibet kulturális, vallási, nyelvi örökségét védelmezik, és megőrzik, és eljött az ideje, hogy a tibetiek valódi szükségleteivel törődni kezdjenek. A kínai kormány ötven éve a tibetiek életének minden aspektusát ellenőrzés alatt tartja, és olyan politikát követ, amely elpusztítja a tibeti nép különleges, egyedi kultúráját. A kínai bevándorlók tibeti letelepítésének támogatása csak ez példa. Ahogy a bevándorlás, a kultúra pusztítása, az ellenőrzés nélküli fejlesztések, a környezet pusztítása okozta stressz nő, úgy nő a nyomás is, hogy közvetlen párbeszédre szólítsuk fel Kínát.

A kínaiaknak be kell látniuk, hogy saját érdekük, hogy együtt dolgozzanak a Dalai Lámával, hogy biztosítsák a kultúra, és a nemzeti öntudat megőrzését, hogy megoldják a tibetiek problémáját, hogy elkezdjék az első lépéseket egy legitim megoldás irányába, és hogy elismerjék egy valós tibeti autonómia fontosságát.

McCain ugyan nem válaszolt, de a honlap szerkesztői idézték egy korábbi, áprilisi megszólalását.

„Tibet egyre mélyülő tragédiája az egész világ figyelmét megragadta. Elítélem a kínai hatóságok erőszakos támadását, és folyamatos elnyomását a tibeti nép ellen, mely pusztán vallását kívánja gyakorolni, és szeretné megőrizni kulturális örökségét.
Meghallgattam a Dalai Lámát, és meggyőződésem, hogy ő a béke embere, aki a tibetiek reményeit és vágyait képviseli.

Felszólítom a kínai kormányt, hogy vitassák meg a tibeti megmozdulások problémájának gyökereit, és kezdjenek valódi párbeszédet Őszentségével a Dalai Lámával!

A Youtube lezárása, és a SIM kártyák elkobzása felháborítóak, ahogy a halálesetekről szóló jelentések is, főleg abban az évben, amikor Kína olimpiai játékokat rendez.
Felszólítom a kínai kormányt, hogy a békés tüntetéseket ne verjék le erőszakkal, hogy engedjék szabadon a szerzeteseket, és más fogva tartottakat, akik békésen fejezték ki véleményüket, és engedjenek szabad bejárást Tibetbe.”

John McCain személyesen is tudott találkozni Őszentségével július 26-án. Barack Obama egy levélben fejezte ki sajnálkozását, hogy nem tudnak találkozni, mivel a demokrata jelölt épp Berlinben tartózkodott. Az elnökválasztást november 4-én tartják.
video: http://www.youtube.com/watch?v=aQVrc-BDCbY&eurl=


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb