Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Vita; a svájci kabinet kikerülné a Dalai Lámát/Dalai Lama denied official cabinet welcome

2009. július 22./swissinfo.ch/TibetPress

2009. július 16.
Dalai Lama denied official cabinet welcome

Ebben az évtizedben először, a svájci kormány úgy határozott, nem fogadja hivatalosan a Dalai Lámát mikor Őszentsége augusztusban Svájcba látogat.

 

A képviselőház szóvivője helyett Chiara Simoneschi-Cortesit kérték fel, hogy üdvözölje a tibeti vallási vezetőt - magyarázza a külügyminisztérium. Atz azonban nem lehet biztosan tudni, hogy a döntést milyen mértékben befolyásolta a Kína felől érkező nyomás. Svájc ad otthont Európa legnagyobb tibeti közösségének.  A vallási vezető augusztus 4-én érkezik Lausanne-ba ahol várhatóan emberek ezrei előtt fog beszédet mondani. Még nincs kizárva, hogy a kabinet miniszterei nem hivatalos alapon mégis találoznak majd a 74 éves Nobel-békedíjas vezetővel - mondták kormányhivatalnokok.

A pekingi svájci nagykövetség nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, mondván, hogy ez várhatóan egy lehetséges formális válasz Kína részéről. Ugyanez történt a pekingi sváci kínai Kereskedelmi Kamaránál, melynek az elnöke Peter Trösch megerősítette, hogy megvitatta a Dalai Láma látogatását a követséggel. de arra nem tudott válaszolni, hogy volt-e bármilyen nyomás Kína részéről az utazással kapcsolatban.

Meg van kötve a svájciak keze
Vannak akik, bár szigorúan név nélkül, de állítják, hogy Peking befolyásolja Svájcot. Egy, az üzleti világból származó forrást idézve, "igazán kár lenne" ha egy hivatalos találkozó Svájc és a Dalai Láma között "nehéz helyzetbe hozná" a folyamatban lévő munkát egy szabad kereskedelmi megállapodás ügyében. Úgy tűnik, ez a nyomás elegendő volt ahhoz, hogy a svájci kabinet ne találkozzon a vallási vezetővel. Így meg van kötve a svájciak keze.

"Mi meghívtuk a cabinetminisztereket, de egyikük sem reagált pozitívan a meghívásunkra." Mondta Jon Schmit a Dalai Láma lausanne-i látogatását szervező bizottság tagja. Elmondta, hogy terveztek egy találkozót Pascal Broulissal, a kantonális kormány elnökével, Philippe Leuba parlamenti képviselővel, és más rangidős kantonális hivatalnokokkal. És miért nem üdvözli Őszentségét személyesen a svájci külügyminiszer?

"Ez nem a megfelelő időpont számunkra. Nehéz időszak ez. Ez lehetetlen mind számomra, mind a kollégáim számára. Ezért a Dalai Láma rangjához illő megoldást kerestünk." Nyilatkozta a francia nyelvű svájci rádiónak Micheline Calmy-Rey külügyminiszter.
Megjegyezte, hogy a szabad kereskedelmi egyezményről szóló megállapodás nem került szóba. A külügyminisztérium szóvivője hozzátette, hogy Svájcra nem nehezedik nyomás Kína részéről. "Svájc folyamatos tárgyalásokat folytat az ország kormányával." - mondta Erik Neumann.

"Visszataszító"
De a hivatalos verzió viták kirobbanásához vezetett. A Svájci-Tibeti Baráti Társaság azt mondta, megdöbbentő és elszomorító volt arról értesülni, hogy nem lesz hivatalos találkozó a kabinet minisztereivel.

A Svájci-Tibeti parlamentális érdekeltségű csoport Bernben egy levelet intézett a kabinethez, melyben a Dalai Lámával való találkozó mellett emel szót. A szervezet alelnöke a Svájci Néppárt parlamenti képviselője Oskar Freysinger őszintén kinyilvánította nemtetszését: "Ez visszataszító. Ezzel a svájci kormány csupán azt mutatja meg mennyire gerinctelen."  "Egyetlen dologhoz ért. Ahhoz hogyan hajbókoljon a világ nagyhatalmai előtt, és kérjen bocsánatot létezésért. Ez nem az a Svájc amiért én küzdök. Senki sem mer szembeszállni a kínai kommunista diktatúrával mert a gazdasági érdekek forognak kockán, és könnyebb eladni a lelkedet az ördögnek mint ellenállni."

Még hozzátette: "Ha az a fontos, hogy hűek legyünk önmagunkhoz, emelt fővel járhassunk és harcoljunk az igazságért, akkor a találkozónak létre kell jönnie. Azonban, ha ez az egész csupán arról szól, hogy hogyan hódoljunk be a nagyhatalmaknak megszerezve ezzel néhány "szaftos" szerződést, akkor nem. "Én a magam részéről az első opciót támogatom, mert máskülönben nincs értelme az olyan szuverén nemzetek létezésének amilyen Svájc (is)."

De arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a Képviselőház szóvivőjével való találkozó nem olyasvalami amitől vonakodnunk kellene. A Dalai Láma személyes okokból kifolyólag rendszeresen ellátogat Svájcba. Az elmúlt évek során négy kabinetminiszterrel találkozott, de voltak olyan alkalmak is, mikor nem találkozott velük. Calmy-Rey hangsúlyozza, hogy sohasem részesült hivatalos üdvözlésben a kormány részéről, és általában a kultúrminiszterrel találkozott. A jövőben is "ehhez kívánjuk tartani magunkat." - mondta.
Alain Arnaud, Peking/Michel Walter,
Bern, swissinfo.ch


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb