Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Vita Berlinben: ki fogadja a Dalai Lámát?

2008. május 11./vasárnap/Berlin/(MTI)/TibetPress

Horst Köhler német államfő hivatala vasárnap közölte, hogy az elnök - a megkeresés ellenére - nem fogadja a hét második felében Berlinbe látogató Dalai Lámát.

Az elnöki hivatal szóvivője nyilatkozatában Köhler "elfoglaltságára" hivatkozva jelentette be az elutasítást, utalva arra, hogy minderről egyeztettek a kormánnyal is. "Külpolitikai  kérdésekkel kapcsolatban az államfő rendszerint a kabinettel konzultálva hozza meg döntését" - hangoztatta a szóvivő.

Hogy Köhler milyen tanácsokat kaphatott, azt mi sem jelzi jobban annál, mint hogy szinte ugyanabban az időben a külügyminisztérium is bejelentette: Frank-Walter Steinmeier miniszternek szintén nincs ideje arra, hogy Tibet szellemi, illetve vallási vezetőjével találkozzon.

Ezúttal nem találkozik a Dalai Lámával Angela Merkel kancellár sem, aki éppen ebben az időben latin-amerikai körúton tartózkodik, ahonnan akkor érkezik vissza, amikor a Dalai Láma távozik.

A kancellár asszony tavaly szeptemberben még fogadta a tibeti vezetőt, ami jelentős feszültséghez vezetett Kína és Németország viszonyában. Peking akkor több - szankcióval felérő -, a kapcsolatokat korlátozó diplomáciai és
gazdasági intézkedést határozott el,  s Steinmeier külügyminiszter néhány hónapos  erőfeszítéseire volt szükség a  viszony normalizálásához.

Megfigyelők szerint német kormánykörökben most felülkerekedett az az álláspont, hogy ezúttal nem kockáztatják a feszültség esetleges újbóli kiéleződését a Kínával való kétoldalú kapcsolatokban. A Dalai Láma többnapos vizitje így sem lesz zökkenőmentes, az indiai száműzetésben élő, tekintélyes tibeti vezetőt ugyanis fogadja több konzervatív tartományi miniszterelnök, Berlinben pedig Norbert Lammert, a Bundestag - ugyancsak konzervatív - elnöke. Mindezt Peking aligha hagyja majd szó nélkül, de szakértők szerint a tavalyihoz hasonló méretű tiltakozás - különös tekintettel az elnök és a külügyminiszter elutasító döntésére, továbbá a kancellár távollétére - ezúttal nem várható.

Mindenesetre a Dalai Lámát fogadni kívánó tartományi kormányfők most Steinmeiert bírálják, azt róva fel a külügyminiszternek: a találkozó elutasításával a kínai vezetésben az a benyomás alakulhat ki, hogy az emberi jogok betartatása a német kormány számára immár nem elsődlegesen fontos célkitűzés.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb