Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Viszonylag nyugodtan zajlott le az olimpiai láng vietnami váltója

2008. április 29./kedd/Ho Shi Minh-város/(MTI/Reuters)/TibetPress

Jelentős rendőrségi készültség közepette, nagyobb rendzavarás nélkül ért véget kedden a vietnami Ho Shi Minh-városban az olimpiai láng nemzetközi stafétája, amelynek útját korábban más városokban számos incidens zavarta meg.

A sokak által ma is Saigonnak hívott 8 milliós városban kevesen számítottak rendbontásra, annak ellenére, hogy a kommunista párttal szemben álló emigráns csoportok békés tüntetésre szólítottak fel a Dél-kínai-tenger szigeteinek hovatartozása miatt folyó vietnami-kínai vita kapcsán. Mindenesetre egyenruhás és civilbe öltözött rendőrök akadályozták meg, hogy egy maroknyi kínai tiltakozó kibontsa szalagtranszparensét a város székesegyháza közelében, ahol a mellékutcákat motorkerékpárok és gépkocsik állták el. Az eseményen kínai fiatalok csoportjai is részt vettek, Peking 2008 Olimpia feliratos fehér polókban.


Néhány órával korábban a vietnami fővárosban a fáklya ottani váltója közben két Kína-ellenes aktivistát tartóztattak le. A két fiatalember Hanoi óvárosának piacterén egy "Peking 2008" feliratú fekete transzparenst emelt a magasba, amelyen az olimpiai karikák helyére bilincseket rajzoltak. A rendőrség szétoszlatta a tömeget és felszólította a külföldi újságírókat, hogy hagyják el a környéket - közölte a francia hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója. Őrizetbe vettek később egy nőt is.


A láng érkezését zászlódíszbe öltözve fogadta Hanoi, ahol most ünnepelték a 33. évfordulóját annak, hogy a várost az amerikai támogatású dél-vietnami rezsimtől visszavették. Az ünnepi események mintegy négy órán át tartottak, s a fáklyát Hanoi küzpontjából a hadsereg egyik stadionjába vezető 10-13 kilométeres úton hatvan sportoló vitte felváltva.


Vietnam volt az olimpiai láng külföldi "szereplésének" utolsó állomása, szerdán már Hongkongban folytatódnak az előkészületi ünnepségek. A láng hétfőn este érkezett Phenjanból, ahol a többi korábbi állomással ellentétben nem voltak Peking-ellenes és Tibet-barát tüntetések.


A dél-koreai miniszterelnök kedden azt közölte, hogy a szöuli kormány diplomáciai lépéseket fontolgat a kínai diákoknak az olimpiai láng dél-koreai útját megzavaró erőszakos cselekedetei miatt. Han Szün Szu a kormány ülésén kijelentette, hogy az incidensek "jogi és diplomáciai lépéseket" tesznek szükségessé, mert a történtek sértik Dél-Korea nemzeti büszkeségét. A dél-koreai sajtó szintén felháborodással tárgyalta, hogy vasárnap az olimpiai fáklya váltófutásának dél-koreai szakaszán Kína-barát tüntetők megdobálták a nyári olimpia pekingi helyszíne, az emberi jogok kínai helyzete és a Kínába szökött észak-koreaiak megalázó életkörülményei ellen tiltakozókat. A megmozdulásban több ezer kínai vett részt, mindenekelőtt diákok, de akciójukat hamar letörte a helyi rendőrség, amelynek 8300 tagját mozgósították az eseményre.


A Csoszun Ilbo című napilap szerint "először fordult elő, hogy a kínaiakat 'hatalmukba kerítette az őrület' egy külföldi ország fővárosában", és ezek után felmerül a kérdés, hogy a kínaiak rendelkeznek-e az olimpia rendezéséhez szükséges képességekkel. "Rendkívül sajnálatos, hogy külföldiek erőszakos megmozdulásokra ragadtatják magukat, miközben a kormányban egyre inkább erősödik az az álláspont, hogy ilyen tüntetések esetén a hatóságok tanúsítsanak önmérsékletet" - jelentette ki Kim Kjung Han igazságügy-miniszter, és ígéretet tett a felelősök megbüntetésére.


A katmandui hatóságok kedden azt közölték, hogy kitoloncoltak Nepálból egy amerikai hegymászót, aki "Szabadítsátok fel Tibetet!" feliratú transzparenssel mászott fel a Mount Everestre.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb