Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Visszafogottabb gazdasági növekedést, "minőségi" építkezést tervez a kínai vezetés

2010 március 5. /MTI/Tibet Press

A gazdasági és társadalmi fejlődést továbbra is súlyos belső problémák befolyásolják - hívta fel a figyelmet a kínai kormányfő, Ven Csia-pao (Wen Jiabao) az Országos Népi Gyűlés pénteken kezdődött ülésszakán, ahol az idei évre a korábbiakhoz képest visszafogottabb - 8 százalék körüli - gazdasági növekedést ígért.

Az elmúlt év eredményeinek számbavétele alig egynegyedét adta a nyitóbeszédnek, de a tények között ott szerepelt a 8,7 százalékos gazdasági növekedés, az állami bevételek közel 12 százalékos bővülése, az 531 millió tonnás rekord gabonatermés, a több mint 11 millió új városi munkahely, valamint a hatalmas összegű központi gazdasági és népjóléti - az emberek megélhetését támogató - beruházások. Az eredmények "az átfogó tervezésnek és a párt központi bizottsága korrekt vezetésének, továbbá a párt egészének, a hadseregnek és az ország valamennyi etnikai csoportjának köszönhetők" - állapította meg Ven.

2010-nek, vagyis a 11. ötéves terv utolsó évének főbb céljai között mindenekelőtt a 8 százalék körüli GDP-növekedést említette a miniszterelnök, de a tervek között elhangzott 9 millió városi munkahely teremtése, egyben a városi munkanélküliség 4,6 százalék alatt tartása is. A fogyasztói árindex növekedését 3 százalék körül kívánják tartani, a teljes hitelkihelyezés összegét nagyjából 7,5 ezer milliárd jüanban határozták meg. Az idén további cél a felesleges és pazarló új beruházások megfékezése, az elszabadult ingatlanárak visszaszorítása.

A kormányfői beszéd az idei kormányprogram részként hangsúlyozottan foglalkozott az igazságosabb, tisztességesebb jövedelemelosztás szükségességével, a soha nem látott méretűvé növekedett jövedelemkülönbségek csökkentésének igényével; ígéretet tett a vidéki, mezőgazdaságból élő lakosság támogatására, szociális lakások építésére, a nyugdíj emelésére és a társadalombiztosítás további reformjára is.

Kína védelmi kiadásait ebben az évben 7,5 százalékkal kívánja növelni, ami a fele a tavaly tervezett 14,9 százaléknak. Minden részletezés nélkül annyi ismertté vált, hogy az ország haderejét sokkal inkább szeretnék képessé tenni az információs hadviselés körülményei között folyó helyi háborúk megnyerésére.

A központi kormány külön politika kidolgozását és végrehajtását tervezi a nagyobbrészt ujgurok lakta Hszincsiang (Xinjiang), Tibet és más nemzetiségiek lakta területek gazdasági és társadalmi fejlesztésére.

Peking továbbra is a Tajvani-szoros két partja közötti kapcsolatok javítására törekszik, a közeledésre, s ennek részeként ösztönözni kívánja az arra alkalmas vállalkozásokat tajvani befektetésekre. "Fenntartjuk azt az elvet, hogy a szárazföld és Tajvan egy és ugyanazon Kínához tartozik, megerősítjük a szorosközi kapcsolatok fejlesztésének politikai alapját, és fokozzuk a kölcsönös politikai bizalmat mindkét oldalon" - húzta alá a kínai miniszterelnök az évente egyszer ülésező Országos Népi Gyűlés nyitónapján elmondott beszédében.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb