Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Visszacsapás Urumcsiban

2009. július 8./Magyar Hírlap/TibetPress

Egymásnak esett a han és az ujgur lakosság Kínában

Kijárási tilalom, letartóztatások, utcai összecsapások és rengeteg halott, illetve sebesült. Szabályos etnikai háború dúl Kína Hszincsiang tartományában az ujgur kisebbség és a helyi han kínaiak között.

Fordult a kocka Hszincsiang-Ujgur tartományban. A hét végi és a hétfői véres ujgur zavargások után – amelyek 160 halottat és több mint ezer sebesültet követeltek – most a han kínaiakon volt a sor. A helyi kínai közösség tagjai botokkal és bozótvágó késekkel felfegyverkezve, bandákban vonultak a helyi központ, Urumcsi utcáira, hogy bosszút álljanak sérelmeikért az ujgurokon. A BBC tudósítója szerint a tüntetők, miután áttörték a rohamrendőrök falát, az ujgur negyedben üzletek kirakatait zúzták be és lakóházakban randalíroztak, eközben az ujgurok a házak tetejéről kövekkel dobálták őket. Az összecsapásoknak a rendőrök vetettek véget, könnygázzal oszlatták szét a zavargókat.

Nem "pihentek" az ujgurok sem. A kínai attak előtt több száz ujgur nő tüntetett a hét végi eseményeket követő letartóztatások ellen. Sokan elhurcolt rokonaik igazolványait a magasba emelve követelték a bebörtönzöttek elengedését. "Nem mondanak semmit, csak elviszik az embereket, eljött az idő a visszavágásra" – idézett a Reuters egy helyi ujgur férfit. Három nap alatt másfél ezer ujgurt állított elő a kínai rendőrség. Az eljárás kísértetiesen hasonlít a tavaly márciusi tibeti letartóztatási hullámra, amikor Lhászában a házról házra járó kínai rendőrség és katonaság mindenféle indok nélkül ezreket hurcolt el. Sokan a mai napig nem kerültek elő. A mostani letartóztatások ellen tiltakozott az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Navi Pillay "súlyos tragédiának" nevezte az eseményeket, és felszólította Pekinget, hogy a nemzetközi jog normái alapján járjon el az ügyekben.

A vasárnapi vérfürdőhöz egy elfajult tüntetés vezetett Urumcsiban. Az ujgur demonstrálók egy korábbi han–ujgur etnikai incidens miatt tiltakoztak. Az utcai háború 156 halottat (köztük 27 nő volt) és több mint ezer sebesültet követelt. Mindkét fél a másikat okolja az erőszakért, a kínaiak szerint az áldozatok nagy része han, míg a másik oldal azt állítja, a halottak kilencven százaléka ujgur nemzetiségű.

A kínai hatóságok éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, úgyszólván "megszállták" Urumcsi utcáit, és letiltották az internetet, hogy megakadályozzák az etnikai feszültség terjedését. Ennek ellenére zavargásokat jelentettek a régióban Kasgár városából is, ahol ellenőrzőpontokat állított fel a rendőrség.

Hszincsiang-Ujgur tartomány Tibet (és Tajvan) mellett a Kínai Népköztársaság "legforróbb" pontja, Peking mondhatni etnikai lőporos hordón ül. Mindkét terület az ötvenes években esett áldozatul a kínai kommunisták birodalmi törekvéseinek. Mindkét "tartomány" különösen gazdag ásványkincsekben, kőolajban, földgázban, ércekben, a gazdasági fejlődés nyertesei azonban inkább a han betelepülők, az őslakos etnikai kisebbségeket brutálisan elnyomják.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb