Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Világszerte tüntetések - beleértve a párizsi kínai követség előtt is - kisérik az Olimpia megnyitóját

2008. augusztus 9. /szombat/RSF/TibetPress

A Riporterek Határok Nélkül (RHN) szervezet üdvözli az emberjogi aktivisták tiltakozásait a világ fővárosaiban a mai napon, amikor az Olimpia megnyitója zajlik Pekingben. A sajtószabadságért küzdő szervezet szerint: „A demonstrálók ezreinek jelenléte bizonyítja, hogy az emberi jogok tisztelete továbbra is a Pekingi Olimpia egyik központi kérdése.”

„Felkérjük a kínai hatóságokat, hogy engedjék szabadon a politikai foglyokat, és tegyenek konkrét lépéseket az Olimpia során az emberi jogok és szabadság tiszteletének érdekében, amíg nem késő.”

Az RHN felhívására a 2008-as Olimpia Kínai Kollektívája, különféle Tibet-csoportok, a Kínai Demokrata Párt, valamint a burmai és vietnámi közösségek tagjai, összesen több száz tüntető vonult át ma délután Párizson, hogy elítélje a kínai jogsértéseket.

A párizsi rendőrség rendeletben tiltott meg minden demonstrációt a kínai követség közelében, egy párizsi bíróság azonban ma reggel a RHN kérésére hatálytalanította ezt a rendeletet. Az erős rendőri jelenlét ellenére a tüntetők a Le Fouquet’s étterem előtt gyülekeztek a Champs-Élysées és a George V sugárút sarkánál, ahonnan incidensek nélkül átvonultak a Rue de la Trémoille és az Avenue George V sugárút sarkához, a kínai követség elé. A RHN egyik támogatója felmászott a követséggel szemben álló épületre, és kiakasztotta a szervezet „Peking 2008” kampányzászlaját. Egy hangszóróból az az adás szólt, amelyet a RHN e reggel Pekingben sugárzott.

A berlini kínai követség előtt szervezett demonstráción kb. 100 ember vett részt, miközben az épületben fogadást tartottak. A diplomaták jól láthatták az épület előtt vonuló tüntetőket.

Olaszországban a RHN tegnapra szervezett demonstrációt Róma VI. kerületének városháza elé. Ma egy másik tüntetés zajlott a „Palace of the Province” előtt, amely a Piazza Venezia és az Altare della Patria közelében található. Az eseményen számos újságíró jelen volt. A demonstrálók ezután ki akarták tűzni az épületre a RHN zászlaját, amely az olimpiai ötkarikát bilincsként ábrázolja, de a rendőrség beavatkozott. Londonban és Washingtonban a RHN aktivistái csatlakoztak a Tibet-csoportokhoz és a kínai demokrata szervezetekhez, s így demonstráltak a kínai követségek előtt.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb