Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Végetért a Tibetet Támogató Társaságok (ITSN) dublini találkozója

2009. október 22./TibetPress

Az elmúlt hét végén az írországi Dublinban rendezték meg a Tibetet  Támogató Csoportok (ITSN) európai regionális találkozóját. Tizenhét ország közel ötven résztvevője, többek között a magyarországi Tibetet Segítő Társaság is, három napon át cserélt eszmét Tibet aktuális problémáiról. A találkozón több tibeti is részvett, többek között a Tibeti Emigráns Kormány egy képviselője is.


Az előadásokon és műhely-munkákon kiemelt figyelmet kapott a Tibet a tibetieké program, közös munka az adott országok politikai erőivel, legfőképpen a parlamenti képviselőkkel, a politikai foglyok helyzete Tibetben valamint a Tibet, a harmadik pólus projekt.

A Tibet csoportok megosztották egymással ötleteiket és prioritásaik érdekében való törekvéseiket. Ebbe beletartozik a Tibet Hangja alternatív rádió politikai támogatásának elérése, testvérvárosok toborzása tibeti városok számára, a megfigyelők általi emberjogi helyzet monitorozása valamint a nomádok erőszakos kitelepítése elleni fellépés. Általános cél volt; nyomást kell gyakorolni, hogy a Kínai Népköztársaság Nagykövetségein Tibet iroda nyíljon, ahol a nagyobb nyilvánosságot kaphatnak a Tibetben történtek valamint elérni, hogy a Tibet nyíljon meg a diplomaták és az újságírók számára.


A találkozó legfontosabb témája a Tibet, a 3.pólus projekt. Ez a projekt arra irányul, hogy megakadályozza két és félmillió tibeti nomád kitelepítését több ezer év óta lakott területeikről a Tibeti-fennsíkon. A világméretű klíma-változás hatásai Kínán belül felerősödve jelentkeznek. A harmadik pólus kifejezés arra utal, hogy az északi és déli sarkkör után, a Himalája gleccserei tartalmazzák a legtöbb édesvíz készletet a világon. A nagy méretű széndioxid kibocsájtás miatt, a Himalája gleccserei olvadni kezdek és ennek exponenciális hatási hatalmas árvizeket okoznak nem csak Kínában, hanem egész Ázsiában. Széndioxid kibocsájtás tekintetében Kína osztozik az Amerikai Egyesült Államokkal. A kínai hatóságok a tibeti fennsík lakóit, azaz a nomádokat okolják a természeti katasztrófa kialakulásáért. A kínai elképzelés szerint, több mint kétmillió tibeti nomádot telepítenének ki újonnan épített  lakó-falukba, amelyek hasonlatosak a hatvanas években épült lakótelepekhez, csak éppenséggel földszintes lélektelen épületek. A felszabadult területeken ipari létesítmények foglalnának helyet. A Tibetet támogatók, a  Tibet a 3.pólus  projektet a koppenhágai Klímaváltozás konferencia elé kívánják vinni, hogy az ENSZ akadályozza meg a tibeti nomádok kitelepítését. Az ITSN levelet írt az ENSZ főtitkárának is, hogy lépjen közbe a kitelepítések miatt.

A dublini konferencia résztvevő országai: Anglia, Írország, Franciaország, Norvégia, Svájc, Németország, Belgium, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Izrael, Svédország, Portugália, Spanyolország, Hollandia, Litvánia és Tibet. A Tibettel kapcsolatos legközelebbi konferencia Rómában lesz ez év novemberében, amikor is az országok Tibetet támogató parlamenti képviselői gyűlnek össze, hogy mit tehetnek Tibetért a politika színpadán.     


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb