Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Vázlatos helyzetjelentés a hszincsiangi zavargásokról/Incomplete picture of Xinjiang unrest

2009. július 7.BBC News/Shanghai/Phayul/TibetPress

2009. július 6.
Incomplete picture of Xinjiang unrest
A kínai állami média úgy festi le a hszincsiangi erőszakos cselekményeket, mint az ujgur etnikum szervezett, a régió han kínai lakossága terrorizálására irányuló akcióját. A televízióban leközölt jelenetekben az látható, amint a dühös tömeg kövekkel dobálja a biztonsági erőket, felfordít egy autót, és járművek égnek. Két han kínai nő rémülten néz. Kezükön vér van. Az egyik megtörli a másik arcát, ahogy próbálja vigasztalni. Egy férfi, akin látszik, hogy megverték, az út szélén  ül. Ezek a jelenetek óránként lemennek az állami tévéhíradóban. A hatórás híradóban ezek a jelenetek második és harmadik hírként lettek leközölve, ebbe benne foglaltatik egy baleseti sérült kórházba szállításáról szóló hír is.


Ennek ellenére világos, hogy a rendőrség mindent megtesz, hogy korlátozza a független internetes fórumokról például Youtube, Twitter elérhető információt. A Twitterhez való hozzáférés Kína-szerte megszűnt a tiltakozások után. Külföldi felhasználók elmondása szerint a YouTube-ra egy (kezdetben legalábbis) békés tüntetés képei vannak feltöltve. Ezt Kínából nem lehet látni teljes terjedelmében, ezért nem lehet megállapítani, mikor és hol készült.

,,Nyugtalanság keltése''
A YouTube-ot néhány hete nehéz elérni. A kínai Twitter, a Fanfou.com már nincs blokkolva, de a ,,Hszincsiang'', ,,Ürümcsi'', ,,zendülés'' keresőszavakra nem ad ki semmit. Más kínai híroldalokon mint a sina.com, sohu.com, 163.com, meg lehet tekinteni a hszincsiangi incidens hivatalos verzióját, de kommentet nem lehet hagyni. Kína szerint a vasárnapi erőszakos cselekmények oka külföldi erők nyugtalanságkeltése. A Xinhua, az állam hivatalos híroldala, egy ismeretlen kínai hivatalnok állítására hivatkozott, mely szerint ,,a zendülést az Ujgur Világkongresszus tervelte ki.''

,,Előre megtervezték és megszervezték az erőszakos cselekményeket.'' mondta a jelentés. Az amerikai ujgur csoportok ezt tagadják. Azt állítják, az ellenük felhozott vádak valójában csak arra szolgálnak, hogy eltereljék a figyelmet az ujgurok elégedetlenségének valódi okairól, amelyek a diszkrimináció és elnyomás a kínai hatóságok részéről. Ez nem az első példa arra, hogy az ilyen jellegű erőszakos cselekményekért a kínaiak a szeparatistákat okolják. Hasonló vádakat hangoztattak a tavalyi tibeti, lhászai zendülés idején.

A jelentések szerint Hszincsiang fővárosa, Ürümcsi utcái csendesek, noha szemtanúk szerint erős rendőri jelenlét van mindenütt.

Elvesztik az ellenőrzést?
Azt is jelentik, hogy Kínának arról a részéről nem lehet hozzáférni az internethez. A Xinhua hivatalos hírügynökség a reggel folyamán számos új becslést tett a halottak és sebesültek számáról. Ezen információk legtöbbje a regionális fővárosban helyi hivatalnokok által tartott hírkonferenciáról származik. Az etnikai alapú erőszak ilyen komoly kitörése, mint ez is, aggodalommal tölti el a helyi hatóságokat. Egyes állítások szerint a zendülés lángjának egy szikrája volt az a múlt havi incidens, melynek során két ujgur életét vesztette egy ujgur és han munkások közötti összecsapásban.

Mindemellett Hszincsiang egy elég távoli tartomány. Pekingtől 3000 km-re terül el. Ezért valószínűtlen, hogy az ország más területein nagyobb hatása legyen az ott történteknek, leszámítva azt az érzést, hogy Ürümcsiben a hatóságok elvesztik az ellenőrzést az események fölött.
Chris Hogg
video


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb