Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Vallások közötti toleranciát sürget a Dalai Láma

2008. május 18./vasárnap/Berlin/(MTI)/TibetPress

A vallások közötti toleranciát sürgette vasárnap Nürnbergben a Dalai Láma.

A németországi látogatáson tartózkodó tibeti vallási vezető a mintegy 7000 egybegyűlt előtt elhangzott beszédében annak a nézetnek adott hangot, hogy több esetben vallási nézeteltérések is hozzájárulnak a konfliktusokhoz, illetve a vérontáshoz. A különböző vallásoknak az embereket kell szolgálniuk, s az emberek különbözőek, különböző célokkal - hangoztatta az indiai száműzetésben élő tibeti vezető, aki egyúttal minden vallás tiszteletére szólított fel.


A Dalai Láma megismételte, hogy a tibeti konfliktust erőszak alkalmazása nélkül kell megoldani, s utalt arra is, hogy nem a Kínától való elszakadásra, nem függetlenségre, hanem vallási és kulturális autonómiára törekszik. Elismerte, hogy a tibetiek egy része ennél többet akar, ám hozzátette: a tibeti nép csakis ezen az úton haladva számíthat a nemzetközi szolidaritásra. "Ha letérünk erről az útról, céljaink veszélybe kerülnek" - fogalmazott a 14. Dalai Láma, hangsúlyozva: az erőszakról történő lemondás nélkül nem teremthető meg a béke.


A tibeti vezető hétfőn Berlinben zárja németországi látogatását, s a program szerint a Brandenburgi kapunál mond beszédet Tibet-szimpatizánsok és emigráns tibetiek előtt. Ugyancsak hétfőn a német kormány egyetlen tagjaként fogadja őt Heidemarie Wieczorek-Zeul szociáldemokrata fejlesztésügyi miniszter.


A találkozóra nem a minisztérium épületében, hanem egy szállodában kerül sor, elkerülendő, hogy Kína hivatalosnak minősítse azt, s ismét kiéleződjön a feszültség Peking és Berlin között. A Dalai Lámát ugyanis tavaly szeptemberi berlini látogatása során  hivatalában fogadta Angela Merkel kancellár, s ennek nyomán a kínai kormány átmenetileg korlátozta a diplomáciai és gazdasági érintkezéseket.


A mostani német diplomáciai óvatosság ellenére Peking így is tiltakozott a látogatás ellen, amely ugyanakkor a német politikusok között is feszültséget okozott. A külföldön lévő kancellár távollétében sem Horst Köhler államfő, sem Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter nem kívánt találkozni a Dalai Lámával, s így esett állítólag Merkel választása a fejlesztésügyi miniszterre. Ami miatt a Kínához fűződő kapcsolatokat féltő szociáldemokrata külügyminiszter és Kurt Beck SPD-elnök is tiltakozott.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb