Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Üres székek a Nobel-békedíj ünnepségén 2010-ben

2010. movember 21./ITN/TibetPress

http://www.guardian.co.uk/world/2010/nov/21/nobel-peace-prize-china-liu-xiaobo
Az 1989-es Tiananmen téri tiltakozás egyik veteránja közvetítőként vesz részt a jövő hónapban esedékes és sokat vitatott Nobel-békedíj oslói átadásának előkészületeiben. A kínai kormány dühödten reakcióval fogadta, hogy a választás idén a disszidens Liu Hsziao-pora esett, és más országokra is nyomást gyakorol annak érdekében, hogy bojkottálják az eseményt. Liu 11 éves börtönbüntetését tölti, amiért „az államhatalom felforgatására buzdított” demokráciapárti röpirataiban. Viszont Jang Dzianli - aki most a Harvardon kampányol a demokráciáért és Liu valamint Liu jelenleg házi őrizetben fogva tartott felesége, Liu Hszia barátja - úgy véli, hogy december 10-én az üres szék magában sokkal erőteljesebb üzenetet fog közvetíteni mint bármilyen beszéd vagy jelmondat. Jangot Liu Hszia kérte meg arra október 10-én, hogy működjön együtt a Nobel-bizottsággal a ceremónia előkészületeiben.

„Legalább két üres széket fogunk látni az emelvényen.  Ám ezek az üres székek hangosan szólalnak majd meg, és az egész világot emlékeztetni fogják arra, ami Kínában folyik” – mondta Jang az Observernek.

Miután a kormány brutálisan leverte a diákok vezette Tiananmen-mozgalmat, Jang az Egyesült Államokba távozott, később azonban hamis útlevéllel tért vissza Kínába, ahol elfogták és bebörtönözték 2002-ben. Mikor 2007-ben szabadon engedték, újból elhagyta Kínát, és külföldön, ahonnan a demokratikus reformokat szorgalmazza, nagy elismerésnek örvend.
Az oszlói ünnepség komoly esélyt jelent egy világszintű, demokráciapárti mozgalmakat célzó, merész akciónak is.

„A Nobel-békedíj bizottságának döntése következtében a játszma megfordult mind nemzetközi, mind belföldi fronton” – mondta Jang az Observernek. „Kína kormánya reflektorfénybe kerül, ami nyomást gyakorolhat rájuk olyan tekintetben, hogy újragondolják a Liu Hsziao-poval és Liu Hsziával kapcsolatos döntésüket”.

Maga az ünnepség – melyen olyan hollywoodi sztárok is részt vesznek, mint Anne Hathaway és Denzel Washington, valamint a zeneszerző Elvis Costello – izgalmas kommentárokat hívhat elő a kínai demokratikus mozgalommal kapcsolatban. Liu ugyan nem lesz ott, mondta Jang, egy előadó azonban felolvas majd az írásaiból az üres széknél, ami Liu fogva tartását jelképezi.
Jang azzal a kéréssel fordult Pekinghez, hogy változtasson a díjjal szemben tanúsított magatartásán, és tekintsen rá Kína kitüntetéseként. „A díjat nem sértésnek szánták, hanem annak a megbecsülésnek jeléül, ami még a kínai kormány tagjaira is vonatkozhat. Csodálatos alkalom Kína számára a politikai nyitáshoz. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy elszalasszuk. Még mindig lehet változtatni, én továbbra is ezt remélem, habár nem bízom benne”, mondta.

Jang rendezvényeket tervez tető alá hozni a bebörtönzött aktivista családtagjaival Norvégiában. Ugyanakkor a Charta 08-ra, a demokrata kiáltványra szeretné felhívni a figyelmet, ami Liu Hsziabo-po is segített megírni. A rendezvényeken bebörtönzött disszidensek fotóit és neveit is ki fogják vetíteni, valamint tiltakoznak Kína nagykövetségénél.
Kína hivatalos hozzáállása a díjhoz felháborító volt. Oroszország, Kuba, Irak és Marokkó azt mondták, bojkottálni fogják az ünnepséget. Indonézia és Vietnám jelezte, hogy nagyköveteik távol maradnak az eseménytől. Ez feldühítette Jangot. „Helytelen hátat fordítani azoknak az egyetemes értékeknek, melyekben mindenkinek hinnie kéne”, mondta.

Jang október 21-e óta nem hallott Liu Hsziáról, és aggódik boztonságáért. „Teljesen megszakadt a kapcsolat köztünk. Semmit sem tudunk a helyzetéről. Óriási nyomás nehezedhet rá most, és ez teljesen igazságtalan.”

A legtöbben valószínűleg a disszidensek ellen sorakozhattak fel. Jang szerint azonban a Nobel-békedíj évek óta a legnagyobb reklám, amit a demokráciapárti mozgalom kaphat.
„Én mindig optimista vagyok”, mondta. „A felszínen csak Kína magatartásának megcsontosodása látszik, a valódi változás azonban az emberek szívében zajlik. Kínában már érezhető a változás.”

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb