Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Ujgur testvéreink védelmében az MVSZ

2009. július 25./TibetPress

A Magyarok Világszövetsége közleményben veszi védelmébe a Kínában élő ujgurokat. A közlemény a magyarság legközelebbi rokonainak nevezi az ujgurokat, és felszólítja a kínai hatóságokat az ujgurok emberi és nemzeti jogainak tiszteletben tartására.
Az MVSZ felszólítja Magyarország kormányát, hogy vegye védelmébe az ujgurokat, és hogy fogadja be a Guantánamo-i fogolytáborból szabaduló ujgurokat.

Alább közzé tesszük a Magyarok Világszövetsége Mélységes aggodalommal - Ujgur testvéreink védelmében című közleményének teljes szövegét.
MVSZ Sajtószolgálat

 

Mélységes aggodalommal

Ujgur testvéreink védelmében
 

A Magyarok Világszövetsége mélységes aggodalommal követi a Kína északnyugati tartományában zajló véres összetűzéseket, amelyeknek riasztóan nagyszámú halálos áldozatuk van.

A világ több mint ötven országában élő, tizenötmilliós magyar nemzet nevében a Magyarok Világszövetsége felszólal az ujgur civilek védelmében, annál is inkább, mert a magyarság legközelebbi rokon népéről van szó.

 
A Dzungáriában élő ujgurok népdalai és népi táncai olyan nagyfokú hasonlóságot mutatnak a magyarral, ami fölülírja a Hungáriában hivatalos történelem-szemléletet, egyértelműen bizonyítva azt a rokonságot, amely az ötezer éves folyamatos kultúrával rendelkező ujgur testvérnép körében közismert.
 

Mindemellett a Magyarok Világszövetsége Kínát a magyarság stratégiai partnerének tekinti. Ennek a partnerségnek nem csak a Magyarországon élő, folyamatosan gyarapodó kínai népesség ad tartalmat, hanem erősíti azt a Kínában sokak által ismert és számon tartott közvetlen kapcsolatok sokasága is, amelyek a magyarság történelmének ázsiai évezredei során alakultak ki.

 

A kínai kapcsolatot stratégiai fontosságúnak minősítő álláspontjáról a Magyarok Világszövetsége az elmúlt évtizedben írásban és szóban rendszeresen tájékoztatta a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségét.

 

Ugyancsak az elmúlt évtizedben a Magyarok Világszövetsége élő kapcsolatot alakított ki az ujgur néppel is. A Magyarok Világkongresszusain az ujgur nép képviselői rendszeresen jelen vannak. Hasonlóképpen jelen voltak emigráns ujgurok a magyar nép legnagyobb gyülekezésén, a csíksomlyói búcsún, és támogatólag vettek részt a külhoni magyarok magyar állampolgárságának visszaadásáért indított népszavazás kampányában.

 

A Magyarok Világszövetsége aggódik az ujgurokat sújtó retorziók miatt, és felszólítja a kínai hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben az ujgurok emberi és nemzeti jogait.

 

A Magyarok Világszövetsége szolidaritási üzenetet küld a Kínában és az emigrációban élő ujgur testvérek millióinak.

 

A Magyarok Világszövetsége felszólítja Magyarország kormányát, hogy vegye védelmébe a Kínában élő ujgurok emberi és nemzeti jogait.

 

Egyben felszólítja Magyarország kormányát, hogy a testvéri egymásrautaltság jegyében fogadja be a Guantánamo-i fogolytáborban törvénytelenül fogva tartott és embertelen bánásmódnak kitett, most szabaduló ujgurokat.

 

Valljuk, hogy a kínai népnek elidegeníthetetlen joga van saját államformáját és társadalmi berendezkedését megválasztani. Eközben azonban tiszteletben kell tartania a Kínában élő emberek és népek jogait.

 

Kína és a kínai nép történelmi teljesítményének teljes elismerése mellett, mi, magyarok egy pillanatig sem feledkezhetünk meg az 1989-ben, június 4-én, Trianon napján bekövetkezett Tien an Men téri diáktüntetés véres megtorlásáról. Arról a tüntetésről, amelynek vezetője egy ujgur diák, DEWLET Örkes volt, és amelyen a fiatal életek sokaságát kioltó lánctalpakkal dacolva kínai diákok százezrei skandálták a legnagyobb magyar forradalmár költő, Petőfi Sándor versét: Szabadság szerelem, e kettő kell nekem...

 

Ujgur testvéreivel együtt a szabadságot az életnél is többre becsülő magyar nép nevében

 
Budapest, 2009. július 24-én
A Magyarok Világszövetsége

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb