Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Újból elhlasztották a Dalai Láma találkozóját Obamával

2009. november 28./South China Morning Post/WTNN/TibetPress

2009. november 26.

Őszentsége a Dalai Láma és Barack Obama amerikai elnök találkozóját jövő év elejére halasztották, ahogy egy szóvivő jelezte ezt a tibeti spirituális vezető irodájának. Ez az elhatározás talán enyhíti azt a feszültséget, amely Amerika és Kína között alakult ki Tibet miatt.

Tenzin Taklha, a  Tibeti Emigráns Kormány egy tagja az indiai Dharamszalában elmondta, hogy egyszer már elhalasztották a találkozót októberben, Obama elnök első kínai látogatása előtt, és most újra elhalasztották a tibeti spirituális vezető elfoglaltságai miatt.


,,Emiatt a mozgalmas munkaterv miatt, ebben az évben elég nehezére esne Őszentségének újra Washingtonba utaznia'' mondta Tenzin Takhla, hozzátéve, hogy a látogatást valószínűleg a jövő év elején tartják meg, akkor fog találkozni a Dalai Láma Obamával.


Obama nem találkozott a Dalai Lámával, amikor Őszentsége október elején Washingtonban járt, ezzel okot adva olyan találgatásokra, miszerint az amerikai elnök el akarta kerülni a Pekinggel való konfrontációt Kínába tett látogatása előtt. Peking ugyanis szakadárnak bélyegzi a Dalai Lámát és a vele való kapcsolatfelvételt e törekvés támogatásának tartja.


A Fehér Ház szóvivője azt mondta, hogy a két Béke Nobel-díjas találkozóját a jövő hónapra  halasztották. A Dalai Láma honlapján az olvasható, hogy december 1-től 10-ig Ausztráliában és Új-Zélandon lesz, ahol nyilvános tanítást ad, azonban több programja nincs decemberben. A 74 éves buddhista vezető hosszú ideje utazik a világban, nemcsak azért, hogy tanítson, hanem azért is, hogy felhívja a világ figyelmét a tibetiek helyzetére. De azzal a kihívással kell szembesülnie, hogy Kína nyomást gyakorol a kormányok vezetőire annak érdekében, hogy ne találkozzanak vele.


A Hu Csin-taoval való csúcstalálkozó után Obama felhívta Pekinget arra, hogy kezdjen újból tárgyalásokat a Dalai Láma képviselőivel.


Miközben Obamát otthon kritikák érték, amiért utazása során nem lépett fel elég keményen Tibet érdekében, a Dalai Láma az indiai Új-Delhi-tévének azt nyilatkozta, hogy szerinte Obama nem gyengekezű, csak ,,más a stílusa.''


Július óta nincs párbeszéd a felek között. Az akkori tárgyalások arra irányultak, hogy elhárítsák a tavalyi tibeti felkelés miatti megtorlás nemzetközi kritikáját, amikor Kína az olimpiai játékokkal akarta lenyűgözni a világot.
Kristine Kwok
Honkong

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb