Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Újabb válasz a kínai vádakra

2008. október 14./kedd/CTA/Free Tibet Blog/TibetPress

A márciusi tibeti tüntetések óta a kínai kormány folyamatosan vádolja a „dalai klikket”. A kínai médiában gyakran hangoztatott vélemények szerint az események kiterveléséért és végrehajtásáért is őket terheli a felelősség. A Központi Tibeti Kormányzat (CTA) öt részből álló válaszának utolsó darabja is elkészült.

A több nyelven- így kínaiul- is elérhető válasz a CTAhonlapján jelent meg, ennek egy rövid összefoglalását adjuk közre most.

Az ötödik rész azzal a kínai váddal foglalkozik, mely szerint a kolostorokban lefoglalt lándzsák, dárdák és kardok a tibeti papság erőszakos terveinek bizonyítékai. A Központi Tibeti Kormányzat szerint ez miden bizonnyal így lehet, de a lefoglalt fegyverek minden esetben a kolostorhoz tartozó, védelmező isteneket ábrázoló szobrok tartozékai voltak. Minden istennek megvannak a maga saját jól felismerhető attribútumai, amelyek gyakran fegyverek, ám ezeknek kizárólag spirituális jelentőség fontos, gyakorlati hasznuk nincsen. Kínai buddhista templomok is tele vannak hasonló fegyverekkel.

A hatóságok tibetieknél lefoglalt robbanószerekről is beszámoltak, ám azt elfelejtették megemlíteni, hogy ezeket mind építkezéseknél használták volna, és minden esetben a megfelelő szervek engedélyével jutottak hozzá.

A kínai kormány a terrorista szervezetnek minősített Tibeti Ifjúsági Kongresszust vádolja azzal, hogy nagy mennyiségű fegyvert csempésztek be a kolostorokba Indiából, bár arról soha nem beszéltek, hogy ezek milyen típusú fegyverek voltak, és hogy hol vannak most. A CTA képtelen nevezi a vádakat, másrészt, ha sikerült is volna a CTA-nak „nagy mennyiségű” fegyvert Kínába csempészniük a határőrség, katonaság, rendőrség, a népi fegyveres rendőrség, a beépített ügynökök, és informátorok figyelmét elterelve, miért vitték volna kolostorokba őket, amely intézmények köztudottan a hatóságok figyelmének középpontjában állnak, és tele vannak besúgókkal?

A Központi Tibeti Kormányzat szerint a kínai kormánynak tartózkodnia kellene attól a gyakorlattól, hogy kínai katonákat öltöztet be szerzetesek ruháiba, hogy provokatőrként erőszakra buzdítsák a tibeti embereket, és hogy indokolják a hatóságok kemény fellépését. A cikk szemtanúkra hivatkozva három olyan esetet említ meg, amikor katonákat láttak szerzetesi öltözékben, bár hozzá kell tennünk, hogy eme állítást sem lehet bizonyítani konkrét tényekkel.Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb