Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Újabb kínos kudarc: a diplomaták előtt is tüntettek Tibetben

2008. március 30./vasárnap/Kitekintő/TibetPress

Tibet. Mindennap érkezik hír az elnyomott tüntetések után kialakult helyzetről. A kínai hatóságok különféle módszerekkel igyekeznek meggyőzni a világot arról, amit senki sem hisz: Tibetben minden a legnagyobb rendben van, nincs nyoma a tüntetéseknek, a szerzetesek békésen imádkoznak. Eközben minden adandó alkalommal elítélik a dalai lámát és felbújtónak nevezik, illetve felhívják a figyelmet az olimpiára, amelynek csak a sportról kell(ene) szólnia.

Kína újabb gondosan előkészített tibeti utazást szervezett külföldieknek, ezúttal diplomatákat engedett be Lhászába. A 15 külügyi képviselő többek között az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és Japánból érkezik, hogy szombaton rövid kirándulást tegyen a tibeti fővárosban. Az újságírók kérdésére sem árulta el napirendjüket a kínai külügyminisztérium. Ennek ellenére kínos incidens alakult ki, amikor az újságírók kis csoportja után a diplomaták is tiltakozó, vallásszabadságuk sérüléséről beszámoló szerzetesekkel találkoztak több nagy lhászai kolostor közelében. A delegációnak nem engedték, hogy felügyelet nélkül tárgyaljon a helyiekkel.

Szintén szombaton jelentette be a kínai kormány, hogy kárpótolni fogja a tüntetések áldozatait. A Xinhua állami hírügynökség tudósítása szerint 18 áldozat családja egyenként 200.000 jüant (kb.28.500$) kap a központi vezetés által felállított tibeti regionális kormányzattól. Hozzátették, hogy a sérültek ingyenes orvosi ellátásban részesülnek és a megrongálódott otthonokat és boltokat segítenek helyreállítani. Érdekes, hogy miért 18 család részesül kompenzációban, amikor hivatalos adatok szerint is 22 ember vesztette életét a tüntetésekben, az említetteken kívül egy rendőr és három előzetes letartóztatásból megszökött tüntető. Kínai számítások szerint 382 civil és 241 rendőr sérült meg a kínai elnyomás ellen kialakult tiltakozó akciókban, míg a tibeti emigráns kormány legalább 140 áldozattal számol.

Őszentsége Dalai Láma felhívást tett közzé a világ összes országának címezve, miszerint segítsenek megoldani a válságot, amely megrengette hazáját. "Én itt tehetetlen vagyok, csak imádkozom"- mondta Tibet vallási és politikai vezetője, aki készen áll a dialógusra Kínával, várja a megkeresést. Mindez egy nappal azután történt, hogy George W. Bush a zavargások óta először nyomást gyakorolt Kínára a kapcsolatok tisztázása miatt. A kínai kormány továbbra is a Dalai Lámát hibáztatja az egész konfliktus kialakulásáért, mert felbújtotta a szerzeteseket. Ennek ellentmond, hogy a tibetiek emigrációban élő vezetője korábban is a középutas megoldás híve volt, újra elismételte, hogy nem teljes függetlenséget, hanem autonómiát szeretne Tibet számára.

Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök az amerikai elnökkel tárgyalt pénteken, majd kijelentette: "Teljesen világos, hogy sérülnek az emberi jogok Tibetben." Az Európai Unió külügyminiszterei pénteki szlovéniai találkozójuk után arra kérték Kínát, békésen oldja meg a válságot.
Karácsony Szandra


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb