Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Turistának álcázott kínai ügynökök verték a szlovák emberjogi aktivistákat

2009. június 21./pozsony/Felvidék Ma/Kitekintő/TibetPress

Pénteken futótűzként terjedt el a hír Pozsonyban, hogy csütörtökön az elnöki palota előtt, a Béke téren, a feltételezések szerint turistának álcázott kínai ügynökök verték a szlovákiai emberjogi aktivistákat, akik a kínai államfő, Hu Csin-tao látogatása, és a kínai emberi jogok sárba tiprása ellen próbáltak tiltakozni.

A hír kávéházról kávéházra terjedt Szlovákia fővárosában. Állítólag a tényt megerősítették a kínai disszidensek, akik több éve élnek Szlovákiában. Őket is megpróbálták beszervezni a szlovák tüntetők elleni fellépésre. Állításuk igazolására, arra hívták fel a szlovák aktivisták figyelmét, hogy ugyanazt a forgatókönyvet alkalmazták Szlovákiában, mint az olimpiai láng meggyújtásakor Görögországban.

Akkor bizonyítást nyert, hogy a tüntetők ellen a kínai titkosszolgálat saját ügynökeivel szervezte meg az ellenállást és próbálták az útvonal mellett tüntető tibetiek és kínaiak transzparenseit a kamerák elől eltüntetni és széttépni.

A szlovák ellenzék ma a parlamentben határozatban próbálta meg Róbert Kaliňák belügyminisztert magyarázatra kötelezni. Javaslatukat a koalíciós pártok elvetették.

Inkább a kínaiakat védték
Tegnap a pozsonyi Béke térről 9 embert állított elő a rendőrség, és vitt el kihallgatásra. Közöttük 6 volt a szlovák és 3 a kínai. A szemtanúk véleménye szerint a rendőrség inkább a kínai provokátorokat védték, mint a szlovák emberjogi aktivistákat, akik közül többen szenvedtek többnapos gyógykezelést igénylő sérüléseket, a kínai zászlórudaktól és öklöktől.

A hírügynökségek jelentése szerint, sem a köztársasági elnök Ivan Gašparovič, sem a kormányfő Robert Fico megbeszélései során nem hozta szóba Hu Csin-tao-nak, a kínai államfőnek az emberi jogok helyzetét, és nem tiltakozott a durva megsértésük ellen.

Pénteken az emberjogi tüntetés a Kormányhivatal épülete előtt folytatódott. A kínai elnök elleni tüntetést kiegészült a csütörtöki rendőri fellépés elleni tiltakozással. A szlovákiai emberjogi aktivisták követelik a rendőrség viselkedésének kivizsgálását és kártérítést a kínai ügynökök által okozott károkért.

A parlamentben több ellenzéki képviselő sürgette a szlovák parlament emberjogi bizottságának összehivását, és a pozsonyi Béke-téren történtek miatt a rendőrség viselkedésének kivizsgálását. Azóta több felvétel látott napvilágot a TA3 hírtévében, ahol jól látni, amint feketeruhás kínai testőrök és turistának álcázott ügynökök ütlegelik a szlovák tüntetőket, és igyekeznek kezükből kicsavarni a tiltakozó transzparenseket.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb