Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Továbbra sincs nyoma a letartóztatott kínai aktivistának

2008. augusztus 11./peking/TibetPress

Nem tért haza az a keresztény aktivista, akit akkor vettek őrizetbe, amikor arra az Olimpia megnyitó hétvégéjén tartott istentiszteletre igyekezett kerékpárján, amelyen Bush elnök is részt vett – tudatta bátyja hétfőn. Hua Huilin elmondta, hogy őt és testvérét Hua Huiqit – mindketten a pekingi földalatti keresztény egyház tagjai – vasárnap hajnal körül két, fekete autóval érkező biztonsági ügynök állította meg, amint a Kuan Jie Protestáns Templomba tartottak.

A testvérpárt külön autóban szállították el és Hua Huilin elmondása szerint őt pár órával később elengedték. Testvére viszont azóta sem került elő. „Nagyon aggódunk miatta” mondta Hua Huilin telefonon hétfőn. Elmondása szerint megpróbálta lebeszélni testvérét az elmenetelről, lévén az Olimpia igen szenzitív időszak, de végül vele tartott, hogy ne egyedül menjen.

Hua Huiqi napokig tervezte, hogy Bushsal egy időben legyen a templomban, de nem derült ki azonnal világosan, hogy mit szándékozik tenni. A Pekingi Nemzetbiztonsági Hivatal szóvivőjének irodájában hétfőn telefonon elért illetékes azt mondta, hogy a hatóságok próbálnak fényt deríteni az akkor történtekre, és csak akkor kívánnak nyilatkozni, amikor már „megfelelő válasz” áll rendelkezésükre. Nevét nem kívánta megmondani, amely gyakori a kínai tisztviselőknél.

Kína csak az olyan államilag jóváhagyott templomokban engedélyezi a vallás gyakorlását, mint amelyet Bush elnök is meglátogatott a First Lady-vel, Laura Bushsal. Így emberek milliói titokban, házi templomokban imádkoznak, hogy elkerüljék a lelepleződést. A vasárnapi szertartás után Bush beszédében a vallásszabadságot magasztalta és a bejárati lépcsőkon közös fotókra gyűlt össze a hívekkel. „Ez azt mutatja, hogy Isten egyetemes,” - mondta Bush, aki programja szerint később, még hétfőn indult tovább Pekingből. „Senkinek sem szabadna - legyen az állam, férfi vagy nő - félnie a vallása szeretetéből fakadó következményektől.” - vélekedett, utalva ezzel Kína egyházak felett gyakorolt szigorú kontrolljára. Gordon Johndroe fehér házi szóvivő később úgy nyilatkozott a riportereknek, hogy nem tudja megerősíteni Hua Huiqi őrizetben tartását, de hozzátette, „Mindig kiábrándultsággal állunk az előtt, ha valaki nem gyakorolhatja szabadon vallását.” Hua Huiqi-t, földalatti lelkipásztort - aki egy a szomszédjában zajló fejlesztési projekt ellen harcolt – számos alkalommal letartóztatták és megverték az elmúlt pár év során vallási tevékenységei miatt, valamint hat hónapot töltött börtönben „hivatalos ügyek akadályozásáért.”Emberi jogi csoportok azt állítják, ez a vád abból az incidensből ered, amelyben Hua és édesanyja dulakodásba keveredett a rendőrökkel, amikor megpróbáltak eljuttatni egy petíciót a központi kormányzathoz 2001-ben lerombolt otthonukkal kapcsolatban.

A kínai hatóságok gyakran gyűjtik be az aktivistákat egy kényesebb periódus előtt, vagy alatt, előzetes letartóztatásban vagy egyéb távoli helyen tartva őket. Már így is tovább szigorították az eddig is igen erőteljes korlátozásokat hogy így tartsák kordában az esetleges kritikai hangokat vagy tüntetéseket az Olimpia alatt. Vasárnap öt Tibet aktivistát – köztük egy Németországból érkezett tibeti nőt – vittek el biztonsági emberek, miután a Tienanmen tér közelében tüntettek. Ez volt a legutóbbi azoknak a kisebb, rövid életű próbálkozásoknak a sorozatában, amelyek során a demonstrálók saját ügyeik reflektorfénybe állítására próbálták meg felhasználni az olimpiai játékokat.

Padma – Dolma Fielitz, egy 21 éves tibeti egy másik aktivistával együtt a magasba emelte a himalájai régió nemzeti lobogóját, a tér déli bejárata előtti területen – derül ki a Diákok a Szabad Tibetért egyik nyilatkozatából. A csoport honlapján található fényképeken egy nő látható - akit Padma-Dolmával azonosítanak – amint a földön vonszolják miközben rendőrök és nyomozók megpróbálják kicsavarni kezéből a zászlót. Nem sokkal ezután három másik aktivista egy transzparenst próbált meg elővenni, amelyen a „A Tibetiek meghalnak a szabadságért,” felirat állt, de a hatóságok megállították őket, mondta a csoport. Mind az öt tüntető – köztük két amerikai és két kanadai – a new york-i csoporthoz tartozik. Vasárnap később John Hocevar, a tüntetők egyike, elmondta az AP Television News-nak, hogy a kínai hatóságok egy, az Egyesült Államokba induló repülőgépre kísérték a csoportot. Számos tibeti hangsúlyozza, hogy régiójuk már a kínai kommunista csapatok 1950-es inváziója előtt független nemzet volt, míg Peking azt állítja, az már évszázadok óta territóriuma részét képezte. Tibetért tüntető aktivisták úgy vélik, Kína Tibeti uralmának legitimizálására használja az Olimpiát.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb