Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Továbbra is vita van a pártok közt a Tibetről szól javaslatról

2008. szeptember 29./hétfő/Budapest/MTI/TibetPress

Továbbra is vita a van a pártok közt a Tibetről szóló javaslatról - derült ki a házbizottság második rendkívüli ülése után hétfőn.

    Szili Katalin az MTI-nek elmondta: az ügyrendi bizottság - az MSZP kérésére - megvizsgálta a beadvány műfaját, és úgy döntött, a kezdeményezés nem határozati javaslat, hanem politikai nyilatkozat. Így viszont nem egyszerű többséggel, hanem kétharmaddal kell az indítványról dönteni.
    Hozzátette ugyanakkor, hogy az ügyrendi bizottság állásfoglalását megtámadta Fidesz, mert szerintük a kezdeményezésük nem politikai nyilatkozat.
    A Tibetről szóló indítvány általános és részletes vitája már lezajlott, a Ház hétfőn délután szavaz a módosító indítványokról. Ez a szavazás biztosan kétharmados lesz. Ha viszont a Fidesz kifogását elfogadja az ügyrendi bizottság, akkor a javaslat zárószavazásán ismét egyszerű többséggel dönthetnek a képviselők.
    Az Országgyűlés a javaslatot - hosszú kihagyás után - két héttel ezelőtt vette napirendre és bocsátotta részletes vitára a Ház, minimális szavazattöbbséggel. Az MSZP mindkét esetben nemmel szavazott.  
    A Tibetről szóló határozati javaslatban - amelyet a Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ egy-egy képviselője jegyez - az Országgyűlés felszólítja a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert emberi jogokat, és vessen véget az erőszaknak, valamint felhívja a magyar kormányt arra, támogassa Peking és a dalai láma között a tárgyalások megkezdését Tibet autonómiájáról.
    A sok vitát kiváltó előterjesztés tárgyalását tavasszal szintén az MSZP ellenében vette napirendre a Ház, és általános vitája le is zajlott. A részletes vitát ezt követően nem tűzték napirendre, mert Szili Katalin június elején Kínába utazott, és a javaslat diplomáciai feszültségeket okozhatott volna. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is azt kérte a pártoktól, ne folytassák a vitát a Kínát elítélő határozatról.
    A Fidesz május végén és június elején ismét kezdeményezte a napirendre vételt, és mivel ez másodszorra sem sikerült, amikor csak két voks hiányzott, a Fidesz-frakció pénzbüntetéssel sújtotta igazolatlanul hiányzó képviselőit.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb