Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123. (0036)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAM/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

További nyolc-tíz egyház elismeréséről tárgyal ősszel a parlament az államtitkár szerint

2011. augusztus 6./Origo.hu/TibetPress

További nyolc-tíz egyház elismeréséről tárgyal ősszel a parlament az államtitkár szerint
Az egyházügyi államtitkár szerint további 8-10 egyház regisztrációjáról tárgyal ősszel a parlament. Szászfalvi László szombaton arról beszélt, hogy több egyház is a következő hetekben adja be a regisztrációs kérelmét.

Az egyházügyekért felelős államtitkár arra számít, hogy a jelenlegi 14 egyház mellett ősszel további 8-10 egyház regisztrációs kérelme kerülhet az országgyűlés elé. Szászfalvi László az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség országos nyári táborának somogyvári programján szombaton azt mondta, hogy eddig az államtitkársághoz ilyen jelzés érkezett levélben vagy személyesen az anglikán, a metodista, a pünkösdi, a hetednapos adventista egyháztól, valamint két iszlám közösségtől, a buddhistáktól és néhány kisebb felekezettől.

Ezek az eddig egyházként működő felekezetek az elkövetkező hetekben adják be kérelmeiket - jelezte, hozzátéve: a következő hetekben több egyeztetés is lesz az országgyűlési regisztráció várható ütemezéséről. Szászfalvi László azt mondta, a fenti közösségeknél lényeges, hogy ne kelljen civil szervezetté válniuk, és aztán később ismét egyházi regisztrációt kezdeményezniük.

Szászfalvi kitért arra is, hogy a szociális intézményeket fenntartó és a normatíva elmaradása miatt aggodalmakat megfogalmazó 12 egyház helyzete megoldódott. A kormány döntése értelmében 607 millió forintos támogatást kapnak egyházi kiegészítő támogatásként a második félévben. A megállapodások elő vannak készítve, reméli, hogy ezeket egy-másfél héten belül aláírják, és ezt követően folyamatosak lesznek az utalások.

Azokról a felekezetekről, amelyek közoktatási intézmények fenntartásában érintettek, és az egyházi körbe most nem kerültek be, azt mondta, hogy a közelmúltban elfogadott egyházügyi törvény gondoskodik arról: állami finanszírozásuk rendben legyen a 2011/2012-es tanévben. A technikai részleteket később rendezik - jelezte. 

A júliusban elfogadott új egyházi törvény értelmében az országgyűlés a következő 14 egyházat ismeri el: Magyar Katolikus Egyház, Magyarországi Református Egyház, Magyarországi Evangélikus Egyház, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, Budai Szerb Ortodox Egyházmegye, Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus - Magyarországi Ortodox Exarchátus, Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház, Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye, Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje, Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete, Magyarországi Baptista Egyház, Hit Gyülekezete.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb