Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tornászbébik: a smink se segít,: pelenkás gyerekek versenyeznek Kína színeiben

2008. augusztuis 14./csütörtök/Heti Válasz online/TibetPress

Pelenkás, tejfogú gyerekek versenyeznek Kína színeiben. Az aranyérmes tornászcsapat tagjai biztos, hogy nem érik el a 16 éves korhatárt, Kína meghamisítja a személyi azonosságukat, az útlevelüket – állítják az amerikai mesteredzők.

Miközben élvezettel figyeli a világ a pekingi olimpia szenzációs versenyeit, titokban attól tart, hogy a világraszóló eredményeket elérő sportolókról kiderül majd: mindezt tiltott szerekkel érték el. Arra azonban kevesen gondoltak, hogy a személyazonosság megváltoztatásával is lehet előnyöket szerezni, aranyérmet nyerni. A női torna csapatversenye után az amerikaiak legalábbis ezzel vádoljak Kínát. De mit tehet a NOB azzal az országgal, amelyik útlevelet hamisít?

A hivatalosan női tornának nevezett sportágnak ma már több köze van az akrobatikához, mint a tornához, a női jelzőt pedig nyugodtan gyermekre lehetne cserélni. A hajdanán kecses fiatal hölgyeket, torz, hajszálvékony kislányok váltották fel, akikről a legjobb indulattal is nehéz elhinni, hogy elérik a hivatalos nevezési korhatárt, ami 1976 óta 16 év. Pedig országuk dokumentumai alapján mindegyik meghaladta a bűvös tizenhatot. A szakértők szerint a vékonyka kislányok jobban terhelhetők, hajlékonyabbak, akrobatikusabbak, vakmerőbbek és pszichikailag jobban manipulálhatók. Behozhatatlan előnyt élvez tehát az az ország, amelyik ilyen gyerekeket vonultat fel.

A The New York Times még az olimpia megkezdése előtt oknyomozó riportjában két kínai tornásznőről, He Kexinről és Jiang Yuyaunról derítette ki, hogy nem lehet több, mint 14 illetve 15 éves. A The New York Times Kína hivatalos honlapjára, kínai újságokra, korábbi nevezésekre és ifjúsági versenyekre hivatkozott, amelyekben He születési évét mindenhol 1994-ben, Jiangét 1993-ban jelölték meg. A honlapok nagy részét a kínai hatóságok azóta blokkolták. A The New York Times a két kínai kislány videóját egy korábbi olimpiai bajnok tornásznőnek, Mary Lou Rettonnak is bemutatta, aki a mozgás, a testalkat alapján is kizártnak tartotta, hogy a gyermekek elérnék a hivatalos nevezési kort. Károlyi Béla legendás edző, aki annak idején Nadia Comanecivel az élen a román tornásznőket segítette csúcsra, majd az 1996-os amerikai aranycsapat kovácsa volt, már nem udvariaskodik. Az NBC televíziós csatorna kommentátoraként szégyentelinek nevezi, hogy pelenkás, tejfogú gyerekek versenyeznek. Arra az észak-koreai, 132 centiméteres, 26 kilós tornászbébire hivatkozott, akit 1993-ban sikerült életkor hamisítás miatt kizárni a versenyből. „Ne vicceljünk, mindenki tudta, hogy pelenkás volt, ugyanúgy, mint a mostani kínai lányok. Ha közelebbről megnézzük őket, még látszik a tejfoguk" - mondja Károlyi felháborodottan.

Az olimpia előtt a Nemzetközi Tornaszövetség (IOF) a gyanú alapján kérte a kínai hatóságokat a tornacsapat életkorának tisztázására. A kormány által kiadott útlevelek szerint a kérdéses két tornásznő 1991 illetve 1992-ben született, azaz nevezésükkel semmi probléma sem lehetett.

A kedden véget ért női csapatversenyt a kínaiak nyerték, és milliók lehettek tanúi a félelem nélküli, szédületes mini akrobatáknak, akiket a feltűnő smink sem tudott a baba kategóriából kiemelni. Az olimpiai arany elvesztése után az amerikaiak tiltakozása felerősödött. „Nem egyforma szabályok szerint játsszunk" - fakadt ki Károlyi Márta, az amerikaiak vezetőedzője. „A tornában a kor meghamisítása nagyobb csalás, mint a dopping. Szembenézni a világgal és felvonultatni egy korhatár alatti csapatot: ez szörnyű" - teszi hozzá Károlyi Béla.

A Nemzetközi Olimpia Bizottsághoz hivatalos tiltakozás még nem érkezett. De lehet-e bizonyítani, ha a születési dátumokat egy ország meghamisítja? „Gyakorlatilag lehetetlen. A dokumentumokat túl tökéletesen változtatták meg. Kína szakértő az ilyenben. Nincs itt semmi újdonság, kérem szépen" - mondja Károlyi Béla. A mesteredző pesszimizmusa ellenére a NOB-nak előbb utóbb komolyan foglalkozni kell a „kordoppinggal", nemcsak a versenyek tisztasága, de a gyermekek egészsége érdekében is.
Balla Eszter

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb