Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tőkés Püspök kiáll az ujgorok és a tibetiek mellet Brüsszelben

2010. április 30./OrientPress/TibetPress

Tőkés László EP-képviselő 2010. április 29-én, Brüsszelben részt vett a Képviselet Nélküli Népek és Nemzetek Egyesületének (UNPO) szervezésében, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért Képviselőcsoport (ALDE) támogatásával megrendezett rendkívüli konferencián, melynek témája a Kína északnyugati részén, Hszincsián tartományban élő Ujgurok és Kína közötti párbeszéd volt. A rendezvény Niccolo Rinaldi EP-képviselő, az ALDE alelnöke és az UNPO közös kezdeményezéseként született. A délelőtti panelt – „Ujgurok párbeszédre szólítják fel Kínát: belső önrendelkezés, alkotmányos jogok és autonómia” – EP-képviselőnk közösen moderálta Michael Gibb, az Oxfordi Egyetem PhD-hallgatójával.

Tőkés az EP Emberi Jogi Bizottságának (DROI) néppárti koordinátori minőségében rendszeresen foglalkozik az ujgurok mostoha sorsával. Ennek megfelelően, a Bizottság valamennyi tagjával közösen határozottan elítélte a 2009 júliusában Urumcsiban történt véres összetűzéseket, melynek következtében tömeges mészárlás és letartóztatások történtek. Ezt követően, az UNPO közbenjárásával, a DROI bizottság vendégül látta Rebiya Kadeer polgárjogi harcost, az Ujgurok Világkongresszusának elnökét, aki személyes tájékoztatást nyújtott az ujgurok válságos helyzetéről - tudatta a képviselő sajtóirodája.

A mostani konferencia újabb alkalmat biztosított ezen súlyos problémák elemzésére, hiszen az ujgurok helyzete azóta sem javult, sőt a kínai kormány egyre több megszorítást vezet be ellenük, elutasítva a párbeszéd minden formáját.

A panel során előadást tartott Nury A. Turkel jogász, az Ujgur Amerikai Szövetség volt elnöke, aki megerősítette, hogy az Urumcsiban történt összetűzések következtében valóban több ujgurt is elítéltek és kivégeztek, amint arról a nemzetközi sajtó is tudósított. Továbbá párhuzamba állította Tibet és Hszincsián helyzetét, hangsúlyozva, hogy a világ a két tartomány problémáit különbözőképpen kezeli: míg a tibeti ügyet erős összefogás támogatja világszerte, addig sem Európa, sem az Egyesült Államok nem rendelkeznek egyhangú állásponttal, ami az ujgur ügyet tekinti. A jogász szerint ez a fő oka az ujgur ügy hiányos nemzetközi képviseletének. Ezért elengedhetetlennek tartja, szögezte le Turkel, hogy ügyüket széleskörű szövetség támogassa világszinten.

Yitzhak Shichor, a Haifa Egyetem professzora, a Hszincsián tartomány és Kína közötti párbeszédet a „süketek párbeszédének” nevezte. Kína nem érdekelt sem belső párbeszéd kialakításában a tartomány képviselőivel, sem külső párbeszédben, hiszen ezt belügyeibe való beavatkozásnak tekinti. Fontos, hangsúlyozta a professzor, hogy az ujgur nép saját közösségében megvalósítsa belső önrendelkezési elképzeléseit demokratikus intézmények létrehozásával közös álláspont kialakítása végett. Csupán ily módon képviselhetik hitelesen és hatékonyan saját ügyüket a kínai kormány előtt.

Tőkés László köszöntötte a jelenlévő ujgur diaszpóra képviselőit. Shichor professzor szavaira visszautalva, a román kommunista hatalom és az elnyomott nép viszonyát jellemezte a „süketek párbeszédeként”. Moderálását jelképesnek tekintette, hiszen erdélyi kisebbségi magyarként, és egy volt kommunista ország polgáraként hasonló elnyomást tapasztalt. A püspök szolidaritását fejezte ki a Hszincsiánban élőkkel, hiszen ők még mindig egy működő kommunista rendszer elnyomása alatt élnek. Tőkés felhívta a figyelmet: annak ellenére, hogy Romániában 20 éve véget ért a kommunizmus, a hagyatéka napjainkig tovább él. Ezt bizonyítja, mondotta erdélyi képviselőnk, hogy a DROI bizottságban az emberi jogi tevékenysége keretében a tibeti és ujgur ügy melletti kiállása a román nacionalista sajtó éles támadását váltotta ki. Tőkés rámutatott: egyes román politikusoknak a Székelyföld elnevezés betiltását követelő nyilvános kijelentései egyértelművé teszik, hogy emberi jogok nem csupán az EU-n kívül, hanem belül is sérülnek. Végezetül az EP különböző csoportjainak támogatásáról biztosította a jelenlévő ujgurokat.

Michael Gibb, az elhangzottakat kiegészítve, a regionális autonómia több szinten megvalósuló előnyeiről beszélt. Ez mind az érintett közösség, mind az állam, mind pedig a nemzetközi közösség javára szolgál. Ezért köszönetet mondott a szervezőknek, az Európai Parlamentnek, mint az emberi jogokért küzdő egyik legfontosabb intézménynek, és az EP-képviselőknek, hogy komolyan és kitartóan foglalkoznak az ujgur üggyel. Az ujgurokat pedig arra biztatta, hogy keressenek szövetségeseket a Kínában élő kisebbségekben, akik szintén egy demokratikus országban szeretnének élni.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb