Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tőkés László nemzetpolitikai rendszerváltozást sürgetett Washingtonban

2009. június 16./MTI/TibetPress

Az Unió, Erdéllyel! című előadásában helyi magyarok előtt úgy fogalmazott: az 1989-es politikai rendszerváltozás után húsz évvel elkezdődhetne a rendszerváltozás második fejezete, "végre már szükség volna egy nemzetpolitikai rendszerváltozásra".

Tőkés László abból az alkalomból utazott Washingtonba, hogy az amerikai Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye Alapítvány az idén mások mellett őt tünteti ki a Truman-Reagan Szabadságéremmel.

Az Amerikai Magyar Református Egyesület, a Magyar Emberi Jogok Alapítvány és a Magyar Amerikai Koalíció hétfői rendezvényén a határok feletti nemzetegyesítés kapcsán elmondta: megegyeztek a Fidesszel, Orbán Viktor elnökkel, hogy "idén egy egységes Kárpát-medencei képviselet létrehozatalára törekszünk".

Mint kifejtette, ez azt jelenti, hogy az erdélyi 3, a magyarországi 22 és a felvidéki 2 EP-képviselő nem külön képviselik közösségeiket, hanem "összefogunk, teljes mértékben európai szellemben, hiszen mindannyian európai polgárok vagyunk, egyazon unióhoz tartozunk". Hozzátette, "ha összeadjuk a megválasztott képviselők számát, akkor összesen 27 magyar képviselőről lehet beszélni".

Kifejtette, hogy az egységes képviselet nyomán "változtatnunk kell kisebbségi politikánkon". Hasonlata szerint az eddigi kisebbségpolitika útján a magyarság olyan, mint egy szerteszabdalt sereg, "ha pedig összeáll a magyarság és egyesíteni tudja erejét, akkor ütőképes sereggé válunk".

"Arra van szükség tehát, hogy a sokfajta magyar ügy helyett egy magyar ügyben gondolkozzunk (...) a 14-15 milliós nemzetre szabjuk kisebbségpolitikánkat, (...) éspedig a Kárpát-medencei magyar nemzet önrendelkezési jogának elve alapján". Azt mondta, ki kell vívni a határon túli magyar nemzeti közösségek számára is az önrendelkezés jogát a korlátozott szuverenitás alapján, "az autonómiák egész rendszerének a felépítése révén".

Mint fogalmazott, "a sok kis magyar ügy és a leszakadt közösségek élethalálharca helyett egy magyar ügyről kellene beszélnünk", hasonlóan a tibeti vagy a koszovói ügyhöz, megjegyezve, utóbbira radikális megoldást találtak. "Mi nem is törekszünk függetlenségre vagy elszakadásra, hanem területek fejében megelégednénk a jogokkal" - mondta.

Egy kérdésre válaszolva az EP-mandátumokat szerzett Jobbik kapcsán úgy fogalmazott: "elvben közel állnak hozzánk, viszont ha vadakat mondanak, akkor rendkívül kínos helyzetbe hoznak bennünket". Hozzátette: "például ha ők azt akarják, hogy Székelyföld szakadjon el Romániától, és én megelégszem az autonómiával, akkor nagyon kontraproduktív lesz az ő részvételük". Azt mondta, hogy a 14 fideszes képviselő a 3 romániai és a 2 felvidéki magyar képviselővel a Néppártban egy tekintélyes küldöttséget alkot, "mi 19-en mindenképpen együvé tartozunk".

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb