Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tőkés László a ciánhatározatról, a Dalai Láma látogatásáról és a váradi utcanevekről

2010. május 11./Krónika.ro/TibetPress

Tőkés László a román diplomácia és a titkosszolgálatok aknamunkájának tulajdonítja az általa meghívott Dalai Láma székelyföldi látogatása körüli bizonytalanságot. Az EP-képviselő szerint Markó Béla nem fogja támogatni az RMDSZ Bihar megyei vezetőit a váradi utcanévbotrány ügyében.

Hogyan magyarázza, hogy a Roşia Montană Gold Corporation és a román sajtó egy része is Románia érdekei elleni magyar nacionalista támadásnak értelmezte az Európai Parlament ciánellenes határozatát?
Meglep, hogy már a gazdasági szektorba tartozó RMGC is a nacionalista retorikához nyúl. Nagyon meg lehetnek szorulva, ha már ők is kezdik átpolitizálni befektetésük ügyét. De a Demokrata-Liberális Párt EP-képviselői is végig ezen a vonalon haladtak. Mindig elejtették, hogy a magyarországi fél románellenes megnyilvánulásáról van szó. A legkörmönfontabb módon hintették ezt az EP-ben, hogy az általános környezetvédelmi kérdést egy Románia-ellenes partikuláris üggyé próbálják szűkíteni.

Nehéz dolguk lehetett, hiszen ezek szerint a Román Akadémia, a román ortodox egyház és még Gheorghe Funar is a nacionalista magyarok románellenes törekvéseinek a lelkes támogatója. Az akadémia és az egyház ugyanis a verespataki beruházás ellen foglalt állást, Funar pedig annak idején beterjesztője volt a román parlamentben egy ciánellenes törvénytervezetnek.
Valahányszor felszólaltak a PDL képviselői, minden esetben szót kért a határozat valamely támogatója, és mindig szerepelt az érveink között a Román Akadémiára, az egyházakra való hivatkozás. Marian Jean Marinescu úr és társai ennek ellenére úgy gondolták, ha elég sokszor elmondják a románellenes összeesküvés elméletét, túl tudják harsogni az érveinket.

Lehetséges, hogy hasonló román kormányzati offenzíva húzódik meg a Dalai Láma őszre tervezett erdélyi látogatásának lemondása mögött is?

Hivatalos formában még nem mondták le a Dalai Láma látogatását. Kezdettől fogva tartottam a román külügy és titkosszolgálat aknamunkájától. Ahogy annak idején megakadályozták, hogy II. János Pál pápa a Székelyföldre látogasson, úgy léphettek most fel a Dalai Láma látogatása ügyében is. Csíksomlyó mellett ugyanis Csomakőrös is azon kultikus helyek közé tartozik, ahol egy ilyen látogatásnak komoly többletüzenete lenne. Még mindig olyan hatékonyan működik a Ceauşescu idején nevelt román külügy, hogy háttér-diplomáciai eszközökkel és titkosszolgálati módszerekkel nem egy esetben képes elérni a céljait.

Az európai parlamenti ciánhatározat éppen arra példa, hogy mégsem legyőzhetetlenek.
Egy pillanatig nem hagytunk fel a Dalai Láma látogatásának előkészítésével, azóta sem, amióta ez a rossz hír megjelent a sajtóban. Mindenképpen fel kell vennünk a harcot. Ne mi minősítsük magunkat esélytelennek, mert akkor csak kicsik tudunk maradni.

Úgy tűnik, meglehetősen exponálódott a nagyváradi utcanévügyben is. Nem rontja a magyar utcanevek megjelenésének esélyét, hogy Váradon magyar–magyar háború zajlik ebben a kérdésben?

Véleményem szerint az RMDSZ országos vezetésével nincsen bajunk a váradi utcanévügyben. Tudnivaló azonban, hogy a bihari RMDSZ-ben sajátos etnobiznisz alapú öntörvényű politizálás folyik. Kiskirályok uralkodnak a szervezetben, és ők provokálják állandóan az EMNT-t és személy szerint engem. Ami a hétvégi váradi fórumon történt, az megítélésem szerint már Kiss Sándornak, Biró Rozáliának is kellemetlen. Annak idején én szólítottam fel a marosvásárhelyi városi tanácsot, hogy mondjon le, miután megszavazta a Ştefan Guşă-szoborállítást. Kevéssel az után Markó Béla is lemondásra szólította őket. Azt gondolom, az RMDSZ elnöke végképp nem fogja támogatni a botránykeltő bihari RMDSZ-vezetőket.

Gazda ÁrpádHozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb