Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Több száz kormányzati számítógépet támadtak világszerte, Kína tagad

2009. március 31. kedd/BBC/TibetPress

Összesen 103 ország 1295 kormányzati számítógépére hatoltak be a hétvégén ismeretlen hackerek. Az online kémhálózat központja Kínában található, ám Peking tagadja, hogy érintett lenne az ügyben. Magyarországot elkerülte a Ghostnet, Romániát nem.

A BBC értesülései szerint a behatolás az egyes országok külügyminisztériumai és nagykövetségei ellen irányult. A hackerek azokat az intézményeket is támadták, amelyek kapcsolatban állnak a Dalai Lámával.

Nem találtak bizonyítékot arra nézve, hogy a kínai kormánynak szerepe lett volna a támadásokban, s Peking cáfolta, hogy köze lett volna a behatolásokhoz.

A leleplezés az Information Warfare Monitor (IWM) nevű szervezet Tracking GhostNet: Investigating a Cyber Espionage Network című jelentésének publikálását követően történt. Az IWM a SecDev Group nevű csoport és a University of Toronto Munk Centre for International Studies nevű intézetének kutatóit tömöríti.

A kutatást a Dalai Láma irodájának megkeresésére kezdeményezték, felmerült ugyanis a gyanú, hogy behatoltak a száműzetésben élő tibeti vallási vezető irodájának hálózatába. A keresést végző szakemberek azt találták, hogy a támadás érintette többek között Irán, Banglades, Lettország, Indonézia, Brunei, Barbados és Bhután külügyminisztériumait. A hackerek szintén behatoltak India, Dél-Korea, Indonézia, Románia, Ciprus, Thaiföld, Németország és Pakisztán nagykövetségeinek hálózatába is. A Realitate.net román hírportál szerint a Magyarországgal szomszédos ország finn, francia, norvég és kínai nagykövetsége ellen is intéztek online támadást.

A hvg.hu megkeresésére a Miniszterelnöki Hivatal Infokommunikációs Államtitkárságának sajtóirodája megerősítette: a GhostNet célpontjai között Magyarország, illetve magyar intézmények nem szerepeltek.

A behatolások elemzése alapján a szakértők szerint ipari kémkedésről is szó lehet, ugyanis a hackerek különös érdeklődést mutattak törvényhozók és nagyvállalatok tevékenysége iránt. A GhostNet üzemeltetőinek különböző rosszindulatú szoftverek (malware) segítségével sikerült átvenniük az irányítást a külföldi kormányzatok gépei felett.

„Valós idejű bizonyítékhoz jutottunk, hogy a Dalai Láma irodájának számítógépeibe behatoló szoftverek segítségével érzékeny dokumentumokat tulajdonítottak el” – nyilatkozta a nyomozásban részt vevő Greg Walton, aki szerint a GhostNet működtetői elsősorban az ázsiai országokra koncentráltak. Amellett, hogy titkosított csatornákon tudtak adatokat küldeni és fogadni a fertőzött gépekről, a hackerek a számítógépek mikrofonjait és kameráit használva felvételeket is tudtak készíteni azokról a szobákról, ahol a komputerek voltak.

A New York Times szerint a több mint száz országot érintő ügy a legkiterjedtebb online kémkedési manőver, amire eddig fény derült. A Cambridge egyetem kutatóinak utólagos elemzése szerint az efféle támadásokra volt ugyan példa korábban is, ám a mostani különleges abból a szempontból, hogy a GhostNet segítségével „egy elnyomó állam rendőrsége és biztonsági szervei olyan információkhoz juthattak, amelyek halálos következményekkel járhatnak azokra nézve, akikről érzékeny adatok szivárogtak ki”.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb