Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Több mint tízezer halott - tibeti források szerint

2010. április 23./thetibetpost.com/TibetPress

2010. április 17./Dharamszala
Tibeti források szerint több mint tízezer a halottak száma a Kyigudoi földrengésben.
Kínai hivatalos becslések szerint a Kyigudoi (kín. Yushu) földrengés halálos áldozatainak száma jóval alacsonyabb, mint a helyszínről jövő információk szerint.

A Xinhua, a kínai állami média ügynökség jelentései értelmében 1.339 holtestet találtak (szerk: 2000 felett április 22-én), 332 ember még mindig hiányzik.
Azonban a tényleges halálos áldozatok száma valószínűleg sokkal több. Kyigudo különböző területeiről vett információk valószínűsítik, hogy több mint tízezer ember halt meg a földrengésben.

Hivatalos adatok szerint a Kyigudo lakosság száma több mint százezer, bár ez a szám valószínűleg kevés, a tibeti Nemzeti Demokrata Párt (Tibetan National Democratic Party) véleményének értelmében. A Kyigudoi kolostorban - mely csak egy a több száz tartomány közül - több mint ezer testet ástak ki a romok alól, melyeket összegyűjtöttek és elégettek.

A falvakban és kolostorokban történt számos haláleset szintén nem valószínű, hogy szerepelt a hivatalos halálos áldozatokról szóló jelentések között. Utruk Tsering a Nemzeti Demokrata Párttól, elmondta a The Tibeti Post International-nak, hogy a Trago kolostorból hatvan holttest került elő, és további húsz egy Jangce közeli kis faluból. Mindaz nagyon valószínűtlen, hogy ezek a halálesetek a hivatalos adatok közé lettek volna számolva.

A k
ülföldi médiának továbbra is korlátozásokkal kellett szembenéznie az érintett területekre való bejutás tekintetében, így ezek a területek pontos közlések hiányában maradnak. Így a tragédiáról készített nemzetközi beszámolók az állami fenntartású segélyszervezetek és a Xinhua médiaügynökség számításai alapján készülnek.

Kína rendületlenül visszautasítja a külső segítségnyújtást, s helyette egy „belső választ” ad a tragédiára. Hu Jintao elnök és Wen Jiabao miniszterelnök bejelentették, hogy több ezer mentést végző munkásról, orvosi ellátásról és szakértőről, sátrakról és takarókról gondoskodnak a túlélők számára. Óriási azoknak is a száma, akiknek az otthona teljesen lerombolódott.

Ezen ígéret ellenére, a katasztrófa-elhárítási erőfeszítések kevésnek bizonyultak, és a túlélők arra kényszerültek, hogy fagy körüli hőmérsékletben a szabad ég alatt aludjanak.

Az Oroszországból, Tajvanból, az ENSZ részéről, az Egyesült Államokból, és India melletti területekről érkező segítségnyújtási szándékot mind visszautasította a kínai kormány, biztosítva ezzel magának a teljes „uralását” és „szervezését” a történteknek.

A mai napon, Wen Jiabao kínai miniszterelnök egy beszédében azt mondta, ellátogat a katasztrófa sújtotta térségbe, Őszentsége a Dalai Láma pedig az alábbiakat mondta el a 2008. májusi szecsuáni földrengéssel kapcsolatban, melyben kilencvenezer ember vesztette életét: "2008-ban, amikor egy hasonló földrengés sújtotta Szecsuánt, a kínai központi, a helyi kormányzati vezetők és a kisegítő hatóságok, mind szabad utat engedtek a médiának és a nemzetközi segélyszervezeteknek, hogy segítséget nyújthassanak. Nagy örömmel fogadtam akkor ezeket a pozitív lépéseket, és kérem, hogy engedjék a bejutásukat ezúttal is." Mivel mindez Tibetben történt valószínüleg erre nem kerül sor.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb