Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

TNT-vel megrakott csomagot találtak Tibet fővárosában

2009. március 18./szerda/Peking/Reuters/TibetPress

Egy hivatalos lap támadási kísérletről adott hírt: a kínai biztonsági erők robbanó anyaggal teli csomagot semmisítettek meg Lhászában (Tibeti Autonóm Terület fővárosa) és a merénylőket is sikerült azonosítaniuk.

Tibetben ebben a hónapban több politikailag érzékeny évforduló is volt: 50 éve kényszerült száműzetésbe a Dalai Láma, a tibetiek buddhista vezetője, illetve egy éve fojtották vérbe a kínai kormányzás ellen tiltakozó tibeti lázadásokat és tüntetéseket.

A Népi Fegyveres Rendőrség (Kína belföldi biztonsági hadserege) újsága a következő hírt közölte: egy kora tavaszi napon a fegyveres járőrök Lhásza pályaudvarán egy rózsaszín bőröndöt találtak. A vizsgálatok megállapították, hogy a bőrönd TNT robbanóanyaggal volt tele – állítja az újság, bár a bőrönd méretét nem említik.

Miután egy robot biztonságosan szétszedte a bőröndöt, a robbanóanyagot is sikerült megsemmisíteni 14 perc alatt – elhárítva ezzel egy véres incidens veszélyét. A száműzetésben élő tibetiek szerint Peking eltúlozza az elégedetlen tibetiek zavargásainak veszélyét, és ezzel is csak a szigorú katonai jelenlétet akarják igazolni.

Felhívtuk a Tibeti Autonóm Terület egyik szóvivőjét és kértük, hogy nyilatkozzon az ügyben. A szóvivő szerint a merénylet ténye koholmány, hiszen a jelentés nem tartalmazott adatokat, illetve „az egy kora tavaszi napon” típusú időpont bármelyik februári, márciusi nap is lehetett volna.

Peking – az esetre hivatkozva – tovább szigorította a rendőri jelenlétet Tibetben, hogy elkerüljék a további zavargásokat. A merénylettel pedig a Dalai Láma (a Béke Nobel-díjas Dalai Láma elutasítja az erőszakot!) követőit, azon belül is a szeparatistákat vádolják, akiknek célja a folyamatos rendbontás. A csoportot nem nevezték meg.

„A biztonsági erők és a Népi Fegyveres Rendőrség közös munkájának köszönhetően sikerült lecsapni egy Tibet biztonságát veszélyeztető illegális szervezetre.”- állítja az újság.

A Nép Lapja (People's Daily – a Kommunista Párt hivatalos lapja) külföldi kiadványa az ellenséges nyugati erők játékszerének nevezi a Dalai Lámát és Szeptember 11.-hez hasonlítja a tibeti eseményeket: ha az USA megbüntethette az al Kaida merénylőit, akkor Kína miért ne büntethetné a tibeti lázadókat? „Ha az USA börtönbe zárhatta Szeptember 11. elkövetőit, akkor Kína miért ne ítélhetné el a támadó, romboló, gyilkos tibetieket?” - olvashatjuk az újság címlapján. „Ez az ellentmondás is bizonyítja, hogy az amerikai politikusok kettős mércét alkalmaznak.”

A biztonsági erők békésen tüntető buddhista szerzetesekre támadtak tavaly, amire válaszképp a lhászaiak fellázadtak. Ezek a megmozdulások tüntetéshullámot indítottak el az egész térségben.

A száműzetésben élő tibetiek szerint több mint 200 ember vesztette életét a katonai beavatkozások miatt. Kína tagadja ezeket a vádakat: Kína mindig minimális erőket vetett be – állítja.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb