székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343 (00-36)70 944 0260 (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu www.tibet.hu tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő
» Retro» Tibeti művészet» Interjú» Levelek» Tibet Press» Tibet Press English» Dharma Press» Human Rights» Világ» Kína» Magyar» Ujgur» Belső-Mongólia » KőrösiCsoma» Élettér» Határozatok» Nyilatkozatok» tibeti művészet» lapszemle.hu» thetibetpost.com» eastinfo.hu» rangzen.net» ChoegyalTenzin» tibet.net» phayul.com» DalaiLama.com» vilaghelyzete.blogspot.com» Videók» Linkek» TibetiHírek» Szerkesztőség
Az első kínai rizstermelők már a modern genetikai nemesítési módszerekhez hasonlóan termesztették növényeiket.
A kínaiak rizstermesztése tízezer esztendőre nyúlik vissza. Ekkora történelme lenne a genetikailag nemesített rizsnek az ázsiai kontinensen.
A következtetéseket Kobe Egyetem botanikusa Jamaszaki Maszanori vonta le, aki megállapította, hogy az Oryza sativa japonica fajtájú ragadós rizsnek két mutációja - melyet az SD1 gén okoz - nem létezik a vad, hosszú szemű fajtában, amelynek a háziasítása tízezer éve kezdődött meg.
Az őskori gazdák tudatosan válogatták ki a mutáns rizseket, hasonlóan, ahogy azt a mai növénynemesítők teszik. A rizsnemesítés egy őskori zöld forradalmat indított be keleten, melyben kulcsszerepet játszott az SD1 gén mesterséges kiválasztása. Ez a kis változtatás a jövőben jobb és gazdagabb termést eredményezett, mely pár ezer év múltán felvirágoztatta a helyi ókori kultúrákat.