Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tibetiek készek akár meghalni is szent helyük védelmében

2009 május 28./News Bulletin, Intercontinental Cry/TibetPress

Logika Tengelye
A Tibeti Autonóm Régióban falusiak százai szállnak szembe fegyveres rendészeti erőkkel egy tervezett aranybánya miatt, amely az ő meggyőződésük szerint egy szent hegyen van.
A Szabad Ázsia Rádió egy május 24-ei riportjának magyarázata szerint a történelem folyamán a tibetiek mindig is tisztelték ezt a helyet. De most a Zhongkai Bányászati és Fakitermelési Vállalat engedélyt kapott rá, hogy a tervezett aranybányával kapcsolatos munkálatokat folytasson azon a helyen.

A falusiak azt nyilatkozták, készek akár meghalni is a szent hely védelmében. A Szabad Ázsia Rádió számos helyi lakossal interjút készített, akik részletekkel szolgáltak ebben a máskülönben elhallgatott ügyben.

Az egyik falusi elmondása szerint  az ellenállás azzal kezdődött, hogy egy rendészeti és biztonsági erőkből álló kontingens érkezett a faluba május 16-án, miután a tibetiek hetekkel azelőtt elkezdték a tiltakozást. Amikor a rendészeti erők megjelentek, mintegy 500 tibeti gyűlt össze a bánya felé vezető úton, és azóta is ott vannak.

Egy másik helyi lakos azt is elmondta, hogy a telefonvonalakat és a mobiltelefonszolgáltatást blokkolták, így elszigetelték a tiltakozókat a falutól. ,,Nem tudjuk elérni egyiküket sem.'' mondja a helyi lakos.

,,Ma újabb négy jármű érkezett körülbelül 30-40 katonával a tiltakozók által elfoglalt területre. De a tibetiek vallásos könyvekkel fedik a fejüket és megfogadták, hogy folytatják az ellenállást, még ha ezért fel is kell áldozniuk az életüket.'' teszi hozzá.

A falusiak azt is elmondták, hogy a rendőrség és a katonák ha kell, kényszerrel, de birtokba akarják venni a helyet.

Tibet kifosztása
E most folyó ellenállás egy sokkal szélesebb tervezet része, amely Tibet ásványkincsek, különösen arany tekintetében történő kifosztására irányul. A Diákok egy Szabad Tibetért nevű mozgalom egy 2007-es jelentése szerint legalább hét külföldi bányászcég van Tibetben: öt kanadai és kattő nagy-britanniai. ,,A tibeti népnek semmi beleszólása nincs abba, hogy használják ki a természeti erőforrásaikat. '' mondja a Diákok egy Szabad Tibetért ,,Állítsuk meg a bányászatot Tibetben!'' kampányhonlapja. A mostani ellenállás ennek egy újabb szerencsétlen bizonyítéka.

A kanadai központú ,,Állítsuk meg a bányászatot Tibetben!'' kampány keretében moratóriumot adtak ki Tibet természeti erőforrásainak kiaknázására, különös tekintettel a meg nem újuló természeti erőforrásokra, addig, amíg Tibet népe ,,nem dönthet szabadon természeti erőforrásainak használati módjáról.''

Ez egy hatalmas kihívás, de mégis igyekeznünk kell megküzdeni vele, mint azok a tibetiek, akik épp most teszik kockára az életüket az igazság nevében és életmódjuk megőrzése érdekében.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb