Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tibetiek búcsúztak a földrengés áldozataitól Csinghajban

2010 április 17. /MTI/Tibet Press

Az északnyugat-kínai Csinghaj (Qinghai) tartományi földrengés áldozatainak százait hamvasztották el szombaton a szabadban hagyományos tibeti szertartás szerint; a Richter-skála szerinti 7,1 es erősségű földmozgás ezernél több ember életét oltotta ki Jüsu (Yushu) prefektúra területén.

A temetési szertartást mintegy ezer buddhista szerzetes részvételével többezres tömeg előtt végezték a tibeti autonóm prefektúra székhelyének, Kjeku (Gyegu) városnak a határában. Teherautók hosszú sora szállította a kolostorban őrzött holttesteket a domboldalra. Helyszíni beszámolók szerint szerzetesek százai mormolták imáikat, miközben a jakolajjal bekent, lepelbe csavart holttesteket égették. A dombtetőn néhány szerzetes az égbe temetés szertartását felügyelte. A tibeti buddhizmus évezredes hagyománya szerint ilyen alkalmakkor levágják az elhunyt haját, a testét késekkel felvágják, liszttel behintik, és átengedik a keselyűknek.

Hírügynökségi jelentések szerint a szerzetesek azt állították, hogy mintegy 1300 holttestet égettek el. Ez magasabb, mint az áldozatok eddig hivatalosan bejelentett száma.

A dalai láma szombaton kifejezte óhaját arra, hogy Csinghajba, szülőföldjére utazzon, enyhítendő a tibetiek fájdalmát, mint mondta, "az ott élő emberek kívánságának megfelelően". A tibeti vallási vezető, akire Peking az ország megosztására törekvő kétszínű ellenségként tekint, elismerően szólt Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnökről, aki a földrengés után gyorsan a helyszínre utazott, és személyesen fejezte ki a maga és a pekingi kormány együttérzését a károsultaknak.

Szombaton a latin-amerikai útját megszakítva hazaérkezett Hu Csin-tao (Hu Jintao) pártfőtitkárral az élén ülést tartott Kína legmagasabb szintű - kilenc tagú - vezető testülete, a Politikai Bizottság Állandó Bizottsága. Az erről kiadott közlemény szerint a segélyszállítmányok, a betegségmegelőzés, az ellátás, a mentés minden területére kiterjedő munka intenzitásának, felgyorsításának fokozására adtak utasítást, a különböző szintű vezetők felelősségét hangsúlyozva.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a kormányfő már korábban elhalasztotta délkelet-ázsiai körútját, Li Csangcsun (Li Changchun) pedig, aki az ötödik a párthierarchiában - szombati jelentés szerint - ugyancsak hazatért Törökországból, ahonnan még négy országba utazott volna tovább.

A katasztrófa által leginkább sújtott Jüsuban szombaton estére sikerült a fő áramhálózatot, s ezzel a szolgáltatást helyreállítani. Jelentések szerint ugyanakkor még mindig hiány van élelmiszerből, és nem érkezett a településre elegendő sátor, ami azt jelenti, hogy az alkalmi táborokban nagy a zsúfoltság.

A média beszámolói szerint eddig 200 képzett mentőnek kellett elhagynia a tengerszint felett 3700-4000 méter magasan fekvő károsult területet, mert magaslati betegségben szenvedtek. A rendkívüli viszonyok, a hideg éjszakák és a homokviharok közepette azonban továbbra is ezrek dolgoznak megfeszített erőkkel éjjel-nappal a még élők felkutatásán. A mentési központ tájékoztatása szerint 332 ember neve szerepel az eltűntek listáján. Közel 12 ezer sérültet vettek nyilvántartásba, akik közül csaknem 1300-nak súlyos az állapota.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb