Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tibeti tüntetők százait vették őrizetbe Nepálban és Indiában

2008. április 17./csütörtök/Újdelhi/Katmandu/Peking/MTI/AFP/Reuters/EFE/AP/TibetPress

Több mint ötszáz tibeti tüntetőt vettek őrizetbe csütörtökön Nepálban, míg az indiai fővárosban az olimpiai láng váltófutásának újabb színhelyén tüntető több ezer tibeti közöl 180-an kerültek rács mögé.

A nepáli Katmanduban a rendőrök több mint 500 tibeti tüntetőt vettek őrizetbe, akik az ottani kínai nagykövetség előtt próbáltak protestálni.

Először egy ötvenfős csoport jelent meg a diplomáciai képviseletnél. A tiltakozókat furgonokba tuszkolták, miközben azok "Állítsátok le a gyilkolást Tibetben!" és Szabadságot Tibetnek!" jelszavakat kiáltoztak.

Később egy nagyobb csoport érkezett. A rendőrök megakadályozták a tüntetést, a résztvevőket őrizetbe vették. Az 505 előállított tüntető között voltak buddhista szerzetesek és nők is - közölte Szárbendra Hanal rendőrségi vezető. Ez volt a legnagyobb számú őrizetbe vétel a nepáli fővárosban, amióta a tibeti száműzöttek szinte naponta tiltakoznak a tibeti zavargásokat követő kínai intézkedések miatt.

Az őrizetbe vett tibetiek ellen nem emeltek vádat, a rendőrség a kormány döntését várja további sorsukról. A korábbi hasonló tüntetések során őrizetbe vettek nagy részét csütörtökön elengedték.

Nepál, amely elismeri
Peking szuverenitását Tibet fölött, az utóbbi időben - Kína nyomására - keményebben lép fel az országban élő húszezer tibeti menekülttel szemben, és lényegében minden
Kína-ellenes tüntetést megtiltott.

Újdelhiben tibetiek ezrei tüntettek csütörtökön az olimpiai láng érkezése ellen, gyűléseket tartottak, és "alternatív" váltófutást rendeztek aranyszínű buddhista imalámpákkal. A rendőrség legkevesebb 180 tibeti aktivistát őrizetbe vett a fáklyavivők útvonalán.

Az olimpiai láng kora hajnalban érkezett meg repülőgépen Pakisztánból, s indiai útja során mintegy 15 ezer rendőr vigyáz rá. Közép-európai idő szerint dél körül az olimpiai lángot kísérő, mintegy 200 fős kínai olimpiai küldöttség - az olimpiai bizottság tagjai, valamint biztonsági emberek - elhagyták a fáklyának addig otthont adó luxusszállodát, és hat autóbuszba szállva magukkal vitték az olimpiai lángot tartalmazó dobozt arra a helyre, ahonnan kora délután indul a váltófutás.

"A kínai fáklya a szégyen lángja" - ez volt olvasható a fővároson átvonuló több ezres tibeti menet egyik transzparensén. "Nem lehetnek (olimpiai) játékok
Tibet
nélkül - kiáltotta egy tüntető. - Vigyétek el Tibetet a játékokra!". Indiában mintegy százezer tibeti menekült él.

Az indiai Himalája főként buddhisták lakta Ladak régiójában ezrek, köztük hagyományos vörös ruhába öltözött szerzetesek vonultak fel, szolidaritást vállalva a tibeti tiltakozókkal. Az informatikai fellegvárnak tekintett Bangalorban mintegy 300 tüntető a "Szabadságot Tibetnek!" és "mentsétek meg Tibetet!" jelszavakat kiáltozta, s egy meggyújtatlan fáklyát vitt át a városon. A nyugati Mumbai (
Bombay
) pénzügyi központban szintén jelszavakat skandáló és tibeti zászlókat lengető tüntetők vonultak a kínai konzulátus elé.

Az északnyugat-kínai Csinghaj (
Qinghai) tartományban a rendőrök őrizetbe vettek csütörtökön körülbelül húsz tibeti nemzetiségű buddhista szerzetest egy februári kínaiellenes tüntetéssel kapcsolatban. Magukkal vittek további mintegy száz embert, akik gátolni próbálták a rendőrök akcióját. A szerzetesek februárban amiatt tiltakoztak, hogy a rendőrök Tungzsen (Tongren) város egy kolostorában szétvertek egy buddhista szertartást.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb