Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tibeti tematikájú filmek a Dunán

2010. szeptember 18-19./est.hu/TibetPress

A XIV. Dalai Láma magyarországi látogatása alkalmából a Duna Televízió kivételes, tibeti témájú műsorokkal tiszteleg a vallási-politikai vezető előtt. Őszentsége 2010. szeptember 18-19-én nyújt szellemi és lelki útmutatást Budapesten.

A Dalai Lámát (a név jelentése: a Bölcsesség Óceánja) Avalokitésvara, az Együttérzés Buddhájának újraszületéseként tisztelik a tibeti buddhizmus követői. A karizmatikus és nagy hatású személyiség nemcsak szellemileg-lelkileg elsivárosodó világunk egyik reménysugara, de a politikai szférának is vízválasztója. Tibet 1950 óta megszá2llás alatt áll, kormánya indiai száműzetésben működik, az ügy, Kína súlya miatt, mégis tabu. A világ politikai vezetői mostanában tartózkodnak a Dalai Lámával való találkozástól, a hivatalos megbeszéléstől végképp. A láma látogatása tehát ellentmondásos jelenség, de abban mindenkinek egyet kell értenie, hogy a tibeti kultúra pótolhatatlan értékeket hordoz, megismerése és megtartása mindenkinek érdeke – és ebben a hatalmas, tragikus és üdvös misszióban a mindig békés, derűs láma szerepe döntő.
 

Az élet vendége – Csoma-legendárium (forrás: HungaroTop) 1989-ben a tibeti vezető elfogadta a Nobel-békedíjat, melyet a tibeti helyzet békés megoldása érdekében tett erőfeszítéseiért adományoztak neki. A Nobel-bizottság kijelentette: „A Dalai Láma békés filozófiája az emberi lények iránti végtelen tiszteleten, valamint az emberiség és a természet iránti egyetemes felelősség elvén alapszik.” Megtiszteltetés tehát, hogy Őszentsége hazánkba látogat, és ez alkalomból a Duna Televízió két ritka dokumentumfilmet, valamint egy egészen egyedülálló magyar filmet sugároz. A magyar film, Szemző Tibor Csoma-legendáriuma nemcsak méltó, kifinomult, és felejthetetlenül kedves emléket állít a nagy Tibet-kutató hazánkfia, Kőrösi Csoma Sándornak, de bensőségességben, lelki intenzitásban is unikum, sőt hungarikum. Nemcsak a magyarok számára teszi befogadhatóvá Tibetet, de Tibet előtt is feltárja a magyar szellem és lélek mélységeit.
 
A „Tea és a Ló útja” – Delamu 
Szeptember 18. 9:20
 
Kínát ősidők óta két fontos út kötötte össze a külső világgal: északon a Selyemút, délen a Tea és Ló útja. A Hengtuan-hegységen átvezető Tea és Ló útján egész évben jártak a teával, sóval, gabonával és más árukkal megrakott karavánok. Az út a Három Folyó mentén vezetett Tibeten, Nepálon, Buthanon és Indián át Nyugat-Ázsiába, s azon túl Európába. A Három Folyó mentén lefelé pedig kapcsolatot teremtett Délkelet-Ázsiával és a Déli-Csendes-óceánnal. A pazar képi világú és helyenként szívszorító, megható dokumentumfilm a régi Tea- és Lovas Karavánút árnyékában élők hihetetlen nehéz és fáradhatatlan életét, ősi kultúráját mutatja be. 
 
Tűz a hó alatt 
Szeptember 18. 21.15
 

Tűz a hó alatt (forrás: Duna TV) Palden Gyatso gyermekkora óta tibeti buddhista szerzetes. 1959-ben a Kínai Kommunista Hadsereg bebörtönözte, mert békésen tüntetett Tibet kínai megszállása ellen. 33 éven át tűrte a börtönt, a kínzásokat, éhezést, megalázást és kényszermunkát. Szabadulása után Palden az indiai Dharamszalába menekült, amely a tibeti száműzött közösség otthona. A dokumentumfilm egy sziklaszilárd hitű és akaratú ember drámai és inspiráló történetét mutatja be. Az idős szerzetes mellett megszólalnak más politikai foglyok, családtagok és a Dalai Láma is, valamint archív felvételek is szerepelnek a tanulságos és szívszorító történelmi dokumentumban.
 
Az élet vendége – Csoma-legendárium 
Szeptember 19. 21:35
 

Az élet vendége – Csoma-legendárium (forrás: Duna TV) "Amikor 1999 decemberében Delhibe érkeztem, nem várt, még titkon sem remélt lehetőség adódott előttem: a himalájai Kanam faluba utazhatok, ahol Kőrösi Csoma Sándor élt és tanult éveken át, és ahol híres tibeti-angol szótárát és nyelvtanát készítette. Egy percig sem tétováztam. Végre megcsillant a remény, hogy megértsem, mi tartotta fogva Csomát ezen a nehezen leírható vidéken, és túl a megszállott kutató tudományos érdeklődésén, mi lehetett az ok, a személyes motívum, ami miatt ez a magányos zarándok éveket töltött a hegyek között.  Jelentem alássan, nekem már dereng valami, és engedjék meg, hogy ezt a valamit most Önökkel is megosszam." (Szemző Tibor)

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb