Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tibeti szerzetesek tüntetése Nyugat-Kína nyughatatlan területeken

2009. március 2./hétfő/Peking/Reuters/ITSN/TibetPress

2009 március 1. vasárnap
Néhány aktivista elmondása szerint, tibeti szerzetesek – Nyugat-Kína kevésbé sem békés területén, úgy döntöttek, hogy az utcára vonulva követelnek maguknak nagyobb vallási szabadságot, miután megtiltották nekik, hogy vasárnap megtarthassák hagyományos újévet köszöntő szertartásukat.


A Sey kolostor lakói közül megközelítőleg 50 szerzetes vonult a környező utcákra Szecsuán megye tibeti etnikum lakta településrészén,arra a környékre, ahol durva tüntetések zajlottak a múlt esztendőben, illetve ahol pénteken felgyújtotta magát egy szerzetes- informált az eseményekről a Diákok Szabad Tibetért csoport szóvivője.


Korábban, szerzetesek nagy létszámú csoportja özönlött a kolostor központi imatermébe, hogy megtartsák a betiltott Mönlam Csenmo-t. a tibeti új év köszöntésének legfontosabb szertartását. Ezt a próbálkozást azonban szétverték- mondta Lhadon Tethong, az emberjogi csoport ügyvezető igazgatója.


Tethong elmondása szerint, szemtanúkra hivatkozva, az imateremből kimenekülő szerzetesek közül néhányan az utcára mentek, ahol is jelszavakat kiabálva követeltek nagyobb vallási szabadságot. A rendőrség feltartóztatta a tüntetőket, a kolostort lezárták és igen erős rendőri felügyelet van helyszínen.


A Reuters munkatársainak, a helyi lakosoktól nem sikerült visszaigazolni a tüntetés tényét.


Sok tibeti mellőzte a hagyományos tűzijátékot és dekorációkat, nem kívánva emlékezni a tavalyi letartóztatási hullámra, melyekre Kína tibetiek által lakott településein került sor.


Némely vidéken azonban mégis előfordultak kisebb demonstrációk.


Pénteken egy fiatalember szerzetesi öltözékben felgyújtotta magát, miután kisétált a Sey kolostortól néhány kilométernyire található Kirti kolostorból. Erről az eseményről. Shi Jun-ra, a kommunista párt helyi irodavezetőjére hivatkozva az állami vezetés alatti Kínai Rádió nemzetközi csatornája tudósított.


Aktivista csoportok elmondása szerint a szerzetesnél egy tibeti zászló volt, a száműzetésben élő vallási vezető, a Dalai Láma képmásával. Lövéseket lehetett hallani, miután a szerzetest körbefogták a rendőrök.


A jövő hónapban lesz a Dalai Láma száműzetésének 50. évfordulója. Emiatt nagyfokú biztonsági intézkedésekre lehet számítani Tibet egész területén, valamint a tibetiek által lakott környező területeken.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb