Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tibeti emigráns tanácskozás: a hivatalos tárgyalásokat le kell állítani

2008. november 23./vasárnap/MTI/Stop.hu/TibetPress

Az észak-indiai Dharamszalában tanácskozó tibeti emigráns vezetők megegyezésre jutottak, hogy Kínával szemben alkalmazott stratégiájukban továbbra is Őszentsége a Dalai Láma kompromisszumkereső irányvonalát fogják képviselni - közölte a tibeti emigráns kormány szombaton.

"A jövőben is a középutas politikát szeretnénk folytatni" - jelentette ki Karma Csophel, a tibeti emigráns parlament elnöke, megvonva a mintegy 600 küldött részvételével rendezett tanácskozás mérlegét. A hatnapos értekezletet - a legfontosabb eseményt az elmúlt 60 évben a tibeti emigráció életében - a Dalai Láma, Tibet vallási és szellemi vezetője hívta össze, miután küldöttei nyolc tárgyalási forduló után sem tudtak semmilyen eredményt elérni a Peking képviselőivel zajló tárgyalásokon. A 73 esztendős, törékeny egészségű vezető a tibeti felkelés leverése, 1959 óta nagyszámú tibeti menekülttel együtt Dharamszalában él, és ott székel az emigráns tibeti kormány is.

A középutas megközelítés azt jelenti, hogy a tibetiek lemondanak a függetlenségről szőtt álmokról, és helyette nagyobb autonómiára törekszenek Kína kebelén belül. A pekingi külügyminisztérium kedden arra figyelmeztette a tanácskozást, hogy kudarcra van ítélve minden kísérlet, amely Tibetet megpróbálja elszakítani Kínától.

A résztvevők abban is megállapodtak, hogy álláspontjukat módosítani fogják a jövőben, ha Kína továbbra is szembeszegül azzal, hogy autonómiát adjon a régiónak.

A mostani tanácskozáson hozott határozatokat még jóvá kell hagynia a tibeti emigráns parlamentnek is, amely márciusban fog összeülni.

A küldöttek javasolták a kínai kormány képviselőivel folyó tárgyalások felfüggesztését mindaddig, amíg a tibetiek meg nem győződnek Peking komoly tárgyalási szándékáról.

"Nem mondjuk azt, hogy vége a párbeszédnek, de a hivatalos tárgyalásokat le kell állítani most, legalábbis addig, amíg nem hívnak bennünket" - nyilatkozott a tibeti parlament egyik tagja. "Mi megtettünk mindent, amit tehettünk, és a kínaiak válasza nem volt kedvező" - fűzte hozzá.

Indiában mintegy 150 ezer tibeti menekült él, akik a Himalája hegyein át gyalogosan érkeztek oda. Egy 20 fős, Tibetből a közelmúltban Indiába menekült diákcsoport elmondása szerint a tibetieket a kínai rendfenntartók rendszeresen ütlegelik, házaikban gyakoriak az éjszakai razziák, és több százan tűntek el a tavaszi tibeti tüntetések óta zajló brutális kínai hatósági leszámolás során.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb