Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tibeti diákok tüntetései Csinghaiban

2010. október 22./AP/Tibet Office Geneva/TibetPress

Tibeti diákokat feldühítette és tüntesékbe kezdtek, mert Peking tervei szerint a kínai nyelv lesz az egyetlen oktatási nyelv az iskolákban, egy emberjogi csoport jelentése szerint pénteken. A tiltakozó felvonulások, amelyek már korábban elkezdődtek ezen a héten Tongren városban, eljutottak a közeli területekre is, a nyugati Csinghai tartományban, amely otthont ad számos kisebbségi etnikai csoportnak, többek között tibetieknek és mongoloknak, akik megtartották saját nyelvüket. A londoni székhelyű Free Tibet csoport azt állítja, hogy több száz, esetleg több ezer diák csatlakozott a tüntetésekhez. Letartóztatásokról és erőszakos cselekményekről nem számoltak be a jelentések.

Qiang Wei, a tartomány kommunista pártja vezetőjének nyilatkozatát dicsérte a sajtó a múlt hónapban , a "közös nyelvet" használatáról az iskolában. A diákok attól tartanak, hogy ez azt jelenti, hogy a jelenlegi kétnyelvű rendszert felszámolnák és egyedül a kínai lenne használatos, kivéve a nyelvi órákat. A jelentés beszámol, hogy  Csinghaiiban a  terveik szerint az oktatási reform a következő évtizedben indulna el, a következő szóhasználattal:  " oktatás nyelve közös kell hogy legyen a népek számára."

A  tibeti nyelv használata megköti a régió politikai elképzeléseit: Sokan azzal érvelnek, hogy a tibetiek hagyományosan önkormányzati rendszerben működnek és hogy a kínai politika rombolja a hagyományos buddhista kultúrát. A kérdés azonban összetett, mert miközben sok tibeti fenyegetve érzi magát a nagy fokú han migráció miatt, másrészt meg némi remény még is csak van arra, hogy a tibeti fiatalok számára több és jobb minőségi munkahely lesz teremtve.

Peking kiáll politikája mellett, mondván, hogy ezekkel az intézkedésekkel ösztönözik a gazdasági növekedést a nagyrészt szegény területeken, de úgy tűnik kemény kézzel erőlteti a rendszabályokat. A hagyományosan tibeti területeken, mint a Tongren, ami kívül esik a hivatalos Tibeti Autonóm Régióból  erős biztonsági intézkedések vannak életben, mivel itt komoly kormány ellenes zavargások voltak 2008 tavaszán. Ez a régió ma is az egyik legnyugtalanabb terület Tibetben és a hatóságok árgus szemekkel  figyelik a lakoságot.

Kedden a diákokhoz csatlakozott néhány szerzetes is, és iskoláról iskolára jártak Tongrenbe kántálva egyenlőséget az etnikumok között valamint szlogeneket kiabálva a tibetiek tanuláshoz való jogáról. A tanárok az iskolákban megerősítették a tüntetésekről szóló jelentéseket, és azt mondták, hogy azok folytatódni fognak. Azonban pénteken felszólítottak több mint egy tucat állami hivatalt,  rendőrséget és iskolákat Tongrenben és a környező városokban,  hogy jelentsék azokat akik nem hajlandók beszámolni az eseménykeről és azokat is aki azt állítják, hogy nem történt semmi a tüntetések alatt - valószínűleg a helyi önkormányzat hírzárlatot rendelt el a területen.

Free Tibet (Sazabad Tibet) jelentette, hogy a helyi kormányzó és az oktatási osztály tisztségviselői szerdán ellátogattak a tanárok kollégiumába Tongrenben, és azzal fenyegetőztek, hogy kiutasítja azokat a diákokat, akik megszervezik a további tüntetéseket.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb