Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tibeti civil szervezetek a 2011-ben esedékes Kalon Tripa választásra figyelmeztetnek

2009.június 24./Dharamszala/TibetNet/TibetPress

2009. június 21.

A közelgő, 2011-ben esedékes, Kalon Tripa választáson lesz lemérhető, hogy mekkora előrelépést tett meg a tibeti nép; vagyis hogy mennyire honosodott meg körünkben a demokratikus eljárások alkalmazása, amit a Dalai Láma vezetett be mióta száműzetésben él. Mondta el a Tibeti Emigráns Parlament szóvivője, tibetiek százainak egy szombaton megrendezésre került vitafórum alkalmával.A vitafórum másik vezetője Kalon Tripa Prof Samdhong Rinpoche volt.

A vitafórumot négy dharamszalai székhelyű civil szervezet szervezte, annak érdekében hogy megtanítsák a tibetieknek, hogyan válasszanak megfelelő demokratikus vezetést az emigrációban. 2001 áprilisában a Tibeti Parlament Őszentsége a Dalai Láma javaslatára módosította az emigrációban élő Tibetiek Egyezményét, hogy lehetővé tegye a Kalon Tripa közvetlen megválasztását az emigrációban élő tibeti lakosság számára.
Kifejezésere juttatva a  korábbi szavazáson való alacsony részvételi arány miatti aggodalmát, a szóvivő Penpa Tsering hangsúlyozta a tibetiek aktív részvételének szükségességét az elkövetkező demokratikus választásokon, különös tekintettel a fiatalokra.

Azt mondta, amellett, hogy megfelel azoknak a feltételeknek amelyeknek az egyezmény szerint meg kell felelnie egy jelöltnek, hogy Kalon Tripává válhasson, a választott vezetésnek biztosnak kell lennie abban, hogy a jelölt a tibeti kérdés békés megoldásának elkötelezettje, és meg kell felelnie mind a Tibetben, mind az emigrációban élő tibetiek elvárásainak. Mint a szóvivő elmondta, a parlament kapott olyan leveleket, amelyekben a tibeti egyezmény módosítását kérik, hogy a jelenlegi Kalon Tripa Prof. Szamdhong Rinpocse még egy választási cikluson keresztül hivatalban maradhasson. "Mint a tibeti nép képviselőinek, nekünk feladatunk, hogy a közvéleményt képviseljük a parlamentben." - tette hozzá.

Kalon Tripa Prof. Szamdhong Rinpocse, aki már két választási ciklus óta tölti be ezt a tisztséget, elmondta, kevés rá az esély, hogy módosítják az egyezményt. Ha így tennénk, akkor egy egyén érdeke érvényesülne a demokratikus elvekkel szemben.

Számos kérdés és vélemény hangzott el a tájékoztatón azzal kapcsolatban, mi lesz, ha a jövőbeli Kalon Tripa szembefordul a Tibeti Központi Kormány politikájával, beleértve a Középút Megközelítést is, amely a tibeti kérdés Kínával történő rendezésére szolgál...

 

Bárkit is választanak Kalon Tripává az csak az egyezmény szabta keretek között munkálkodhat, ezen kívül elszámolással tartozik a parlamentnek, és hűséggel Őszentségének a Dalai Lámának - mondta a jelenlegi  Kalon Tripa Szamdhong Rinpocse, a felmerülő véleményekre adott válaszában.

A Kalon Tripa beszélt még, a kínai kormány szándékos vagy nem szándékos módszereiről, amelyel a Tibet kultúrális örökségét pusztítja, és az elnyomásról amit a tibeti térségben élő tibetiekkel szemben gyakorolnak.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb