Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tibetben az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt vallási vezető perének újrafelvételét kérik

2009. december 9./ITSN/Tibetress

 

Kelet-Tibetben több százan követelik a nagyra becsült szerzetes és buddhista tanító, Tenzin Delek Rinpocse ügyének újratárgyalását, aki életfogytiglani börtönbüntetését tölti egy kínai börtönben.

A beszámolók szerint a fellebbezést kérők között van Tenzin Delek öt családtagja is, akik a közelmúltban utaztak Pekingbe azzal a céllal, hogy átadják a Tenzin Delek nevében írt, harmincezer aláírással ellátott petíciót. (1) Vasárnap, tehát december 5-e óta, több száz tibeti gyülekezik és tart éhségsztrájkot békében szellemi vezetőjük támogatása gyanánt, a khami Khardze prefektúra Nyagchukha megyéjének Orthok nevű falujában (kínaiul Szecsuán tartomány Ganzi prefektúra Yajlang megyéjében), és annak környéken; állítólag már 90 személyt tartóztattak le közülük.

Tenzin Delek Rinpocsét 2002 decemberében ítélték halálra kémkedés vádjával, mely egy Csengduban történt bombarobbantással kapcsolatban merült fel, fogva tartása alatt azonban mindvégig kitartott ártatlansága mellett. (2) A világszerte elindult támogató kampányt követően az ítéletet életfogytiglanra módosították 2005 januárjában. A helyi tibetiek mélységesen lojálisak Tenzin Delekhez, és a közelmúlt történései az újratárgyalás érdekében folytatott kampányuk növekvő intenzitásáról árulkodik, mire a kínai hatóságok újabb biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a régióban.

„Figyelemre méltó Tenzin Delek Rinpocse támogatásának rohamos terjedése, különösen a fokozott biztonsági intézkedéseket figyelembe véve Tibetben” – mondta Tenzin Dorjee, a Students for Free Tibet igazgatója. „A régióban élő tibetiek sosem fogadták el, hogy ez a buddhista szerzetest, aki a közösség életének javulásának és a környezetvédelemnek szentelte életét, erőszakos bűncselekménnyel vádolnak, és erőfeszítéseikkel kivételesen sokat kockáztatnak annak érdekében, hogy lehetővé tegyék szabadon engedését”

Tibeti beszámolók szerint Tenzin Delek öt családtagja utazott Pekingbe pár héttel ezelőtt, hogy átadjanak egy hosszú petíciót, melyben három pont alapján kérik az új meghallgatást: egyrészt, hogy nincs bizonyíték Tenzin Delek ellen, másrészt, hogy nem tett beismerő vallomást, harmadrészt, hogy a hatóságok hamisan vádolják egy a hivatalos szervek által szervezett ügyben. A petícióban részletes leírás szerepel arról, hogy kitartott saját ártatlansága mellett újratárgyalásért fellebbezve. A petíció szövege szerint mikor az egyik családtag engedélyt kapott arra, hogy meglátogassa őt, a következőket mondta: „Nem vagyok felelős sem a három robbantásért, sem más törvénytelen tettért, ezt csak rám fogták, az embereknek mindig azt tanítottam, hogy semmilyen élőlényt bántani, még egy hangyát sem, hát hogy volnék felelős egy ilyen tettért? Ha lehetséges fellebbezni, remélhetően mindezen vádak alól felmentenek”

A beszámoló szerint Tenzin Delek rokonait kényszeríttették, hogy hazatérjenek Pekingből, majd Csengduba utaztak, hogy engedélyt kérjenek a látogatásra a bíróságtól. Néhány beszámoló azt állítja, hogy a csoport fogva tartásba is kerülhetett, de ezt nem igazolták. Tenzik Deleket a Mianyang börtönében tartják, Szecsuanban. Tudvalevő, hogy egészségi állapota folyamatosan romlik, állítólag nehezen jár, és szívfájdalmai is vannak a kínzások és a börtön következményeként.

Orthoki és Nyagchukha County-i források elmondása szerint az elmúlt napokban biztonsági erők több száz, központban gyülekező tibetit vettek körbe, de sokakat tartóztattak fel vagy vették őrizetbe. Még mindig nem tudjuk, hogy akiket fogva tartottak, kiengedték-e már. A Human Rights Watch szerint Tenzin Delek Rinpocsétől megtagadták mind azt, hogy maga által választott ügyvédhez folyamodjon, mind a legalapvetőbb emberi jogokat, az ellene felhozott vádak pedig alaptalannak tűnnek, és ez még inkább sürgeti a per újrafelvételét.

„Tenzin Delek Rinpocsénak nem volt része igazságos tárgyalásban, és így hét év után ideje volna újranyitni ügyét és új tárgyalást lefolytatni, összhangban a nemzetközi jogi elvekkel”  - mondta Ven. Ngawang Woeber, a Gu Chu Sum Former Political Prisoners nevű szervezet elnöke. Tibetiek és más támogatók világszerte tartják december 10-én az Emberi Jog Napját, világszintű tiltakozásokkal és virrasztással. Idén van a Dalai Láma Nobel-díjának húszadik évfordulója is, mely annak a törekvésnek is az elismerése, ahogy Kína kormányával igyekszik egyezségre jutni.

Jegyzetek:
1. A petíció teljes –angol nyelvű - szövege itt: http://www.highpeakspureearth.com/2009/12/from-woesers-blog-people-of-yajiang-in.html
Az eredeti – kínai és tibeti – nyelvű pedig itt tekinthető meg:
http://woeser.middle-way.net/2009/12/blog-post_9787.html.
2. Tanúk támasztják alá, hogy Tenzin Delek Rinpocse tárgyalása során kijelentette, hogy ártatlan, és a börtönből 2003 januárjában kicsempészett szalagon - míg a fellebbezés eredményét várja – a következő hangzik el tőle: „Bármit is tesznek vagy mondanak (a hatóságok), én teljesen ártatlan vagyok… Hiba, hogy vádolnak, hiszen én mindig is őszinte voltam, és hűen szolgáltam a tibetiek érdekeit és jólétét. A kínaiaknak nem tetszett, amit tettem és mondtam. Ez az egyetlen oka letartóztatásomnak… Én mindig azt mondtam, hogy nem szabad kezet emelnünk másokra. Ez bűn.. És nem is terjesztettem titokban sem leveleket, sem röpiratokat, és azt sem terveztem, hogy bombát robbantok. Még csak eszembe se jutott ilyet cselekedni, és nem áll szándékomban másoknak bántódást okozni.
3. A Nyagchukhában élő tibetiek 2002 óta próbálják felvetetni Tenzin Delek ügyét a kínai hivatalokkal. 2007 májusában öt autónyi tubeti indult útnak Csengduba (Szecsuan), hogy fellebbezzenek a nevében, de az autókat megállították, utasaikat pedig megverték. A kezdeményezés után két nappal helyiek kezdtek gyülekezésbe a helyi kormányzat egy székhelye előtt, Tenzik Delek Rinpocse elengedését kérve.
4. Az International Tibet Support Group Politkai Foglyok Akciócsoportja a következő szervezeteket foglalja magába: Students for a Free Tibet (Diákok a Szabad Tibetért, Australia Tibet Council (Ausztráliai Tibet Tanács), valamint Gu Chu Sum Former Political Prisoners' Organisation( Gu Chu Sum Volt Politikai Foglyok Szervezete).

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb