Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tibet Konferencia Indiában

2008. szeptember 18./csütörtök/Free Tibet Blog/TibetPress

Minden idők legkomolyabb tibeti emigráns találkozóján a Magyarországon élő Choegyal Tenzin is részt vesz. Az esemény okát az újabb tibeti-kínai megbeszélések jelenthetik.

Ahogy már korábban mi is hírt adtunk róla, a tibeti parlament eddig példátlan méretű konferenciát hirdetett meg. A különleges találkozót november 17-e és 22-e között tartják a dharamszálai Gyermekfalu épületében. Az egy hetes megbeszélésre nem csak a jelenlegi minisztereket, parlamenti képviselőket, és a dalai lámát várják, hanem korábbi tisztviselők, miniszterek, és képviselők mellett tibeti nem–kormányzati szervezetek vezetőit, értelmiségieket, tudósokat, és a tibeti ifjúsági szervezetek résztvevőit is. Így Choegyal Tenzin, Budapesten élő volt parlamenti képviselő is a meghívottak között szerepel. Őt kérdeztük.

Free Tibet Blog: Mi lesz a téma a novemberi tárgyalásokon?

Choegyal Tenzin:

Még nem lehet tudni pontosan, erről még nem jelent meg semmilyen közlemény. De azt lehet tudni, hogy október második felében, vagy inkább a hónap végén ismét lesznek tárgyalások a kínai kormány és a dalai láma követei között. Valószínűleg ennek az eredményeit fogjuk megtárgyalni, kielemezni és megbeszélni a jövőben követendő stratégiát.

FTB: Erről még nem nagyon lehetett olvasni a sajtóban… A kilencvenes és kétezres években hat alkalommal találkoztak a dalai láma követei és a Kínai Kommunista Párt emberei, de a tárgyalások nem hoztak eredményt. A kínai fél rendszerint nem a legmagasabb körből származó politikusokat küld, hanem az Egyesült Front nevű hivatal tisztviselőit delegálja. Ez a szervezet felelős a vallási, és kisebbségi ügyekért. Legutóbb május 4-én találkoztak a kínai Senzhen-ben, de annak sem volt sok értelme. Nem úgy tűnik, mintha emiatt érdemes lenne összetrombitálni a tibeti fontos emebereket a világ minden tájáról.

Ch.T.: Igen, ez igaz, a korábbi tárgyalások semmilyen eredményt nem hoztak. De amennyire én tudom, ezek a megbeszélések most mások lesznek, és ezúttal abban lehet bízni, hogy hosszú évtizedek után valóban történnek érdemi tárgyalások a két fél között.

FTB: Szurkolunk. Október 10-e és 12 között a dalai láma Svájcba látogatott volna. Ez alkalomból az Európában élő tibeti tisztviselők, és Tibetet segítő társaságok képviselői is összegyűltek volna tanácskozni. Őszentsége végül kimerültség miatt lemondta az utat. Ennek ellenére megtartják a megbeszélést? És ha igen, te ott leszel?

Ch.T.: Igen, meglesz a gyűlés, és én is elutazom a megbeszélésekre. Nagyon fontosnak tartom, hogy képviseljem Tibet ügyben Magyarországot. A nemzetközi tibeti közösségben eddig is sokan úgy gondolták, hogy Magyarország nem támogatja Tibet ügyét, de én ilyenkor mindig vitába bocsátkoztam. Ezek a hangok nyílván felerősödtek az utóbbi időben, főleg az augusztusi úti okmányokkal kapcsolatos botrány kapcsán. Ott kell lennem és elmondanom honfitársaimnak, amiben hiszek, vagyis azt, hogy a magyar embereknek igenis fontos Tibet.

FTB: Ahhoz hogy oda elutazhass, érvényes tartózkodási engedéllyel kell rendelkezned. Augusztusban nem kaptad meg, lett is nagy botrány belőle, de azóta rendeződtek a dolgok. Van valami hír a tartózkodási engedélyedről?

Ch.T.: Éppen ma hívtam a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, és azt mondták, hogy várnom kell néhány napot egy aláírás miatt, de úgy néz ki, hogy rendben vannak a dolgok, és utazhatok. Szerintem egy hét múlva már többet fogok tudni mondani.

FTB


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb