Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

H - Budapest 1012 Attila út 123.
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-43
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

,,Tibet Kína ügye'' mondta a Dalai Láma/Dalai Lama speaks to the BBC

2009. augusztus 13./WTN/TibetPress

Dalai Lama speaks to the BBC
Tibet vallási vezetője, a Dalai Láma azt nyilatkozta, hogy Tibet ügye Kína belpolitikai problémája. Ez a nyilatkozat, amit az augusztus 10-i  BBC-nek adott interjú után tett, újra életet lehelhet a befagyott tárgyalásokba a pekingi kormánnyal. Ugyanakkor azt is kifejezésre juttatta, hogy szerinte Peking kisebbségi politikája elhibázott. A Dalai Láma valódi autonómiát szeretne Tibetnek Kínán belül, de az erre irányuló tárgyalások tavaly keserű vádaskodásokban végződött Peking részéről. 2002 és 2008 között kilenc tárgyalási kör zajlott le a kínai hivatalos személyek és az ő képviselői között. Ezek sikertelensége általában a kínai oldalon múltak.

Jelekre várva
A BBC Chinese.com -nak adott exkluzív interjúban a Dalai Láma a következőket mondta: ,,A kínai kormány belügyként kezeli a problémánkat. Mi is.'' Az 1980-as évek végétől kezdve Tibet ügyéhez való mérsékelt, középutas hozzáállása nemzetközi szimpátiát szerzett számára, ami a Nobel Béke-díj megnyeréséhez vezetett. De a javaslatait, többek között a jelenlegi Tibeti Autonóm Régió határain túl terjedő tibeti autonómiát Peking az anyaország szétszakításához vezető kiskapuként értékeli. Tavaly tovább romlott a viszony a lhászai és környező tibeti közösségek zendülése miatt. A 74 éves Dalai Láma barátságosnak mutatkozott a széles körben sugárzott, pártatlan interjú során. Ugyanakkor elismerte, hogy nincs kapcsolata Pekinggel, amióta tavaly a kínai kormánnyal folytatott tárgyalások megrekedtek. ,,Egyszerűen csak várunk'' arra, hogy Peking jelt adjon, állította.

Ami a tibeti közösség és a kínai kormány kormány közötti kapcsolatok jövőjét illeti, a Dalai Láma kiemelte, hogy egyre növekvő feszültség és harag tapasztalható a fiatal generáció sorai között. Amíg ő él, követik erőszakmentességről szóló tanításait, de azután szabad kezet kapnak, ami, úgy fogalmazott elég komoly dolog lesz.

A Tibet-ügy széleskörű etnikai problémák jele Kínában
Miközben elismerte, hogy a Kínai Kommunista Párt tud alkalmazkodni a változásokhoz, a Dalai Láma kijelentette, hogy Kína kisebbségi politikája elhibázott, és Peking hozzáállása Ujgur (Hszincsiang) és Tibet autonóm régiókhoz nem reális. ,,Csak egy szemszögből nézik a dolgokat: hogy tartsunk rendet, hogy ellenőrizzünk. Nem törődnek a helyi emberek érzéseivel.'' Mindazonáltal a Dalai Láma nagyon szomorúnak nevezte az ujgur (hszincsiangi) zendülést, és a következő szavakkal utasította az erőszakot: a zendülés e fajtája nem old meg semmit.

A nagy-britanniai kínai nagykövetségének megmutatták az interjút és választ vártak, azt azonban megtagadták.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb