Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tibet kérdése az EP előtt

2008. április 10./csütörtök/EP Press/TibetPress

Bojkottálja az unió az olimpia megnyitóját, ha nem indul meg a párbeszéd Peking és a Dalai Láma között - áll az EP állásfoglalásában. A képviselők elítélik a Tibetben alkalmazott erőszakot, és a tartomány újságírók, diplomaták előtti megnyitását, a cenzúra eltörlését követelik Kínától.

Az EP-képviselők a március 26-ai, rendkívüli brüsszeli plenáris ülésen tartottak vitát a Tibetben kialakult helyzetről. A parlament most, csütörtökön 580 igen, 24 nem, 45 tartózkodó vokssal állásfoglalást is elfogadott.

Az EP „határozottan elítéli a tibeti tüntetőkkel szemben a kínai biztonsági erők által alkalmazott brutális elnyomást” és a többi, „bármely oldal által elkövetett erőszakos cselekményt”. A parlament „az ENSZ égisze alatt végzett nyílt és független vizsgálat lefolytatását kéri a közelmúltbeli tibeti lázadásokról és leverésükről”.

Az Európai Parlament „felszólítja a hivatalban lévő EU-elnökséget, hogy törekedjen közös EU-álláspont kialakítására a kormány- és államfők, valamint az EU főképviselőjének az olimpiai játékok nyitó ünnepségén való részvételére vonatkozóan, olyan fenntartással, hogy az eseményen az előbbiek nem vesznek részt, amennyiben a kínai hatóságok és őszentsége, a Dalai Láma között nem indul újra a párbeszéd”.

A képviselők üdvözlik, hogy „a Dalai Láma erőszakmentes tiltakozásra szólította fel a tibeti népet, és elutasította a tibeti függetlenségre való felhívásokat, ehelyett a középutat jelentő valódi kulturális és szellemi autonómiát és vallási szabadságot javasolta”.

A parlament „építő jellegű párbeszédre szólít az átfogó politikai megállapodás érdekében, ennek részeként pedig Tibet kulturális és politikai autonómiáját és vallási szabadságát, valamint a szomszédos kínai tartományokban élő tibeti nép valódi kisebbségi jogainak biztosítását célzó tartós megoldást megtalálása érdekében”.

A képviselők felszólítják a Tanácsot, „hogy a két fél közötti párbeszéd előmozdítása, valamint az újrainduló tárgyalások nyomon követése érdekében jelöljön ki a tibeti kérdésekkel foglalkozó különmegbízottat”.

Az Európai Parlament felszólítja a kínai hatóságokat, nyissák meg Tibetet a külföldi sajtó és a diplomaták, különösen az EU képviselői előtt, és „azonnal hagyjanak fel a külföldi székhellyel rendelkező weboldalak és hírek cenzúrázásával és blokkolásával”. A képviselők a halálbüntetések végrehajtásának felfüggesztését is követelik Pekingtől.

A képviselők követelik Hu Csia, három és fél éves börtönbüntetésre ítélt emberi jogi aktivista azonnali szabadon bocsátását. Őt egyébként tavaly az Európai Parlament emberi jogi elismerésére, a Szaharov-díjra is jelölték.

Az állásfoglalás emlékeztet: a Dalai Láma várhatóan még az idén ellátogat az Európai Parlamentbe.

A márciusi vitában Hans-Gert Pöttering EP-elnök azt mondta, minden felelősséggel bíró politikusnak fel kell tennie a kérdést, részt vehet-e a megnyitó ünnepségen, ha a kínai vezetők nem törekednek a párbeszédre és a kompromisszumra. A házelnök egyben a parlament nevében szolidaritását fejezte ki a Dalai Lámával.


Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb