Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tibet és a

2009. március 28./szombat/MTI/TibetPress

Hivatalos állami ünnepségen emlékeztek meg szombaton Tibetben 1959. március 28-ról, a Kína-ellenes tibeti felkelés bukásának napjáról, amelyet a Kínai Kommunista Párt ellenőrzése alatt álló tartományi parlament idén januárban a jobbágyság alóli felszabadulás napjának nyilvánított.

A tibeti autonóm tartomány parlamentje január 19-én nyilvánította a jobbágyság alóli felszabadulás napjává március 28-át, egyhangú szavazással. Az új keletű ünnep közeledtével az állami sajtó az utóbbi fél évszázad reformjairól és a gazdasági fejlődésről harsogott.
   
Emigráns tibetiek és emberi jogi szervezetek "botrányos történelemhamisításnak" minősítették a tartományi parlament döntését. A szombati ünnepséggel egy időben az emigráns kormány székhelyén, az észak-indiai Dharmsalában több százan tüntettek a pekingi uralom ellen. Az utcai demonstrációkon a tibeti zászlók között feltűnő transzparenseken egyebek között a "Szabadságot Tibetnek!" és az "Állítsuk meg az 50 éve tartó emberkínzást" feliratok voltak olvashatók.
   
A lhászai évfordulós ünnepségen mondott beszédében Csang Csing-lin kirohanást intézett a Pekingben szakadárnak bélyegzett Dalai Láma ellen, aki idén márciusban a "földi pokolhoz" hasonlónak nevezte a kínai uralom alatt élő tibetiek életét. Csang szerint "Tibet Kínához tartozik, és nem ragadhatja el Kínától egy maroknyi szepatarista és a Kína-ellenes nemzetközi erők. A terület elszakítását célzó összeesküvések kudarcra vannak ítélve" - mondta a pártvezető.
   
A világtól elzárt, és főként ezért sajátos, máshoz alig fogható kultúrájú Tibetben a VII. század elején jött létre egységes királyság. A birodalom a XI. században széthullott, egy időre kínai, majd mongol uralom alá került. A XVII. században megalakult a teokratikus, az uralkodó isteni voltának hitén alapuló állam, amelyben a Dalai Lámák számítottak a vezetőnek, bár a tényleges hatalmat külső vagy személyes okok miatt nem mindegyikük gyakorolhatta. A XVIII. században a terület a kínai Mandzsu-dinasztia protektorátusa lett, az 1911-es kínai forradalom után viszont kikiáltotta függetlenségét. 1949-ben, már a Kínai Népköztársaság idején a kínai hadsereg csapatai elözönlötték a Tibetet. A 15 éves Dalai Láma, Tendzin Gyaco és 8000 fős hadserege nem volt képes ellenállásra.
   
1951. május 23-án Peking egy tibeti küldöttséggel 17 pontos dekrétumot íratott alá, amely kimondta: "A tibeti nép visszatér az anyaország, a Kínai Népköztársaság nagy családjának kebelére". A diktátum Tibetnek belső autonómiát adott, a Dalai és a pancsen lámát a helyén hagyta, de gerillaharc kezdődött, majd 1959. március 10-én felkelés robbant ki a kínai és kommunista uralom ellen. A lázadók csak napokig tarthatták magukat a túlerővel szemben: a harcok során 86 ezer ember meghalt, a Dalai Láma pedig elmenekült. Álmából verték fel, hogy azonnal indulni kell, álruhában menekült Indiába, nyomában kínai üldözőkkel.
   
Peking feloszlatta a tibeti kormányt, a Dalai Láma helyére pedig Kína-barát riválisát, a pancsen lámát állították. A teljes elnyomás évei következtek: a vallásgyakorlást megtiltották, a megszállt területet elzárták a külvilágtól, és megindult a kínai (han) nemzetiségűek betelepítése. 1979-ben Tibetet megnyitották a turisták előtt, majd az 1989-es Tienanmen téri vérontás (a demokráciát követelő diákok megmozdulásának elfojtása) után újra lehullott a vasfüggöny.
   
A színfalak mögött ma is folynak tárgyalások. A száműzetésben élő Dalai Láma már lemondott a 2,7 millió lakosú Tibet függetlenségről, csak az autonómiát sürgeti. Peking erről sem akar hallani, és nacionalista szeparatizmusnak bélyegzi a nyelv- és vallásgyakorlás követelését. 2008 tavaszán, a felkelés 49. évfordulóján Lhászában zavargások robbantak ki, amelyeket a biztonsági erők kemény kézzel elfojtottak.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb