Tibetet Segítő Társaság Sambhala Tibet Központ
Tibet Support Association Sambhala Tibet Center

székhely / telephely H-Budapest I. Attila út 123..
(00-36) 70 431 9343   (00-36)70 944 0260   (06-1)782 7721
sambhala@tibet.hu   www.tibet.hu   tibetpress.info
Facebook/Sambhala Tibet Központ   Facebook/Tibett Segítő Társaság
MagnetBank/ 16200010-00110240
IBAN/HU94 16200010 00110240 00000000 SWIFT/HBWEHUHB
(1%) adószám/ 18061347-1-41
nyitva tartás/hétköznap 12.00-20.00 hétvégén előadás függő

Közreműködő Bank
Közreműködő Bank

Tibet-aktivisták transzparense a pekingi CCTV székháza előtt

2008. augusztus 15./péntek/Peking/Phayul/TibetPress

Két Tibet-aktivista a mai nap reggelén egy transzparenst függesztett ki a kínai állami televízió új székházának épülete elé. A transzparenst egy hatalmas olimpiai plakát elé helyezték, s angol és kínai nyelven a következő állt rajta: „Szabad Tibetet!” A kínai biztonságiak gyorsan a Kínai Központi Televízió épülete elé siettek, és fél óra múlva letartóztatták az öt aktivistát, akiknek a holléte egyelőre ismeretlen. A letartóztatott személyek a következők: az ausztrál-kanadai Nicole Rycroft (41) és Briton Phil Kirk (24) [ők másztak fel az épületre], valamint az amerikai Kelly Osborne (39), Bianca Bockman (27), Sam Maron (22) [ők segédkeztek nekik].

Lhadon Tethong, a Diákok a Szabad Tibetért mozgalom egyik vezetője így nyilatkozott: „Miközben a kínai kormány hatalmas, luxusépületet emelt hivatalos szócsövének, és egyre rafináltabb PR stratégiákat alkalmaz, továbbra is vasmarokkal tartja Tibetet rabigában. A mai napon az aktivisták a CCTV épületénél eljuttatták az igazság üzenetét a Tibetben zajló, egyre erősödő katonai elnyomásról, valamint a tibeti nép megtörhetetlen szabadságvágyáról.”

A kínai kormány abban reménykedik, hogy az Olimpia révén mind belföldön, mind külföldön javíthat a népszerűségén, és eloszlathat minden kételyt az emberi jogokkal vagy Tibet helyzetével kapcsolatban. A márciusi és áprilisi, tibetiek tízezreit megmozgató emberjogi és szabadság-demonstrációkat, amelyeket Tibet egész területén fellángoltak, a kínai televízió szándékosan eltorzítva mutatta be, hogy ezzel manipulálja a kínai nép szemléletét az ország Tibet-politikáját illetően. A CCTV és a többi állami média oly módon mutatta be a tüntetéseket, mintha azok az etnikai gyűlölet erőszakos megnyilvánulásai lettek volna, holott a demonstrációk túlnyomó része teljesen békés volt, és csupán a kínai kormány uralmának szimbólumai ellen irányult.

A Diákok a Szabad Tibetért mozgalom az elmúlt tíz nap során hat demonstrációt szervezett Pekingben: augusztus 6-án transzparenst függesztettek fel a Madárfészek Stadion közelében, az Olimpia megnyitója előtt tibeti zászlókat bontottak ki a Stadion mellett, jelképes „halál-bemutatót” tartottak a Tiananmen téren, egy tibeti asszony zászlókkal demonstrált a tér közelében, valamint eltorlaszolták a Kínai Etnikai Kultúrpark bejáratát. A mai letartóztatásokon kívül eddig a szervezet 31 tagját tartóztatták le és toloncolták ki az országból.

Hozzászólások

Új hozzászólás

Név:

Hozzászólás:
Webgalamb